Inn gikk en sløyd hyse. Ut av UNO-anlegget kom denne perfekte fileten. Foto Vélfag

Det skjer mye hos Vélfag – både i verkstedene og i utvikling av en rekke nye ideer som bygger på og utvider det bemerkelsesverdige Uno-konseptet, som nå er i bruk både på land og om bord på de fleste islandske fabrikktrålere, og for ikke å glemme norske Ecofive.

Av Quentin Bates, Hook and Net

Epost: fnifeatures.com

– Vi kan ikke unngå å merke at Vélfags kunder er selskaper med en innovativ tankegang, virksomheter som ønsker å optimalisere arbeidskraft og utbytte, og som har gjort sin egen, grundige forskning. Det var tilfelle med Ode da de kom til oss,” sier administrerende direktør Trausti Árnason. Han har en variert bakgrunn innen sjømatindustrien fra før han begynte i Vélfag for seks måneder siden.

Ode er ett av Norges ledende torskeoppdrettsselskaper og foredler av oppdrettstorsk.

Kontinuerlig utvikling

Uno-konseptet kan nesten fremstå som en sort boks: fisk går inn i den ene enden, og filetene kommer ut i den and re. Det er inne i boksen alle de teknologiske løsningene finnes, og her det det kommer en rekke nye løsninger som nå utvikles.

Det første Uno-systemet har vært i drift i mer enn seks måneder hos Kambur, et fiskeforedlingsanlegg i Hafnarfjörður som primært arbeider med mindre størrelser av hyse og torsk. 

ARTIKKEL FORTSETTER NEDENFOR

En Vélfag UNO-enhet klar for å sendes fra selskapets verksted i Akureyri. Foto Vélfag
En av de to UNO-maskinene løftes om bord på den norske tråleren Ecofive. Foto Vélfag

Dette første Uno-systemet har vist seg å ha et behov for arbeidskraft som er opptil 40 prosent lavere enn ved konvensjonell filetering. Dette blir en stadig viktigere faktor ettersom arbeidskraft ikke alltid er lett å finne.

Ecofive valgte Uno-systemet

To Uno-enheter er installert om bord på den innovative norske fabrikktråleren Ecofive, og de ga lovende resultater under utprøving under prøvefisket.

Et annet Uno-system har blitt bestilt av en fiskeforedler på Island, og den norske oppdrettstorsprodusenten Ode har også investert i et Uno-system.

At Ode har valgt Uno-systemet åpner opp for en rekke muligheter i en raskt voksende sektor.

Fokus på trimming av filetene

Nå er fokuset rettet mot hver ende av Uno-maskinen. I dag håndterer systemet sløyd hodekappet hvitfisk. så hodekappingen må fortsatt legges til i forkant av prosessen. Men Velfag ser betydelige muligheter ved utgangen.

– Det har blitt lagt mye vekt på å maksimere utbytte ved hodekapping og filetering. Men trimming har ikke fått samme fokus, bemerker Árnason, og sier at håndteringen av fileter er en delikat balansegang mellom utbytte og produksjonshastighet.

Visjonen er å utvide konseptet Uno til å inkludere effektiv trimming av fileter ved bruk av vannjet for trimming og porsjonering, samt ved bruk av røntgenteknologi.

Bein i filet kan gi erstatningskrav

– Røntgen er en nødvendighet nå. Økonomiske erstatningskrav som kan oppstå som følge av at det finnes en bein i fisken, kan være enorme, sier Árnason.

– Konseptet for automatisk trimming, med synskontroll for å sortere ut de filetene som trenger manuell behandling er enkelt å bruke, og det gir samtidig en svært rask produksjonshastighet, noe som skaper verdi.

Merverdi fra ryggbeinet

I tillegg finnes det omfattende muligheter for merverdi fra ryggbeinet som er igjen etter filetering. Særlig interessant er ryggvirvlene av hvitfisk. Flere av Vélfags kunder ser betydelig potensial for økt inntjening på ryggbein.

Fornøyde kunder

De Uno-systemene som er levert så langt har blitt brukt for en rekke arter. Kamburs maskin håndterer hovedsakelig hyse, mens Ecofive-systemene hittil har håndtert mest sei.

– De har vært veldig fornøyde med resultatene, og filetene ser utmerket ut, sier Árnason og legger til:

– Med vår erfaring fra fabrikktrålere er Vélfags maskiner fremragende for foredling av pre-rigor fisk. Det er ideelt for Ode, som slakter og bearbeider sin torsk i en sømløs produksjon, sier han. I tillegg kan han også fortelle at  det vurderes å tilpasse produksjonsutstyret til flere fiskearter. Blant disse er Alaska pollock og oppdrettet havabbor, laks og ørret.

Skal tilpasses til laks

– Vi jobber med å tilpasse vår M705 fileteringsmaskin for laks, og en prototype er under utvikling nå. Vi har solid kjerneteknologi for å gå inn i dette markedet, og kunne betjene kunder med enklere løsninger for markeder i det sekundære foredlingssegmentet av verdikjeden.

Dette er ofte bedrifter som foredler mindre volumer og ofte flere arter for nærliggende markeder.

Torskeoppdrettsselskapet Ode AS satser på Vélfag sin UNO-maskin. Fra venstre; grunnlegger og leder for forretningsutvikling Tor Olav Seim, salgsansvarlig Kristoffer Remø, direktør og grunnlegger Ola Kvalheim, alle Ode, og til høyre sammen med Ragnar A. Gudmundsson, Vélfag. Foto Vélfag

Om Velfag

Vélfag har sine røtter i den islandske havnen Ólafsfjörður, hvor grunnleggerne Bjarmi Sigurgarðarsson og Ólöf Ýr Lárusdóttir startet selskapet for å reparere og vedlikeholde fiskebehandlingsutstyr. . Bjarmi utnyttet sine ferdigheter som ingeniør godt og begynte å designe sine egne hode- og fileteringsmaskiner som tråleroperatører fant oppfylte deres behov for behandling til sjøs. Dette førte til videre utvikling av et bredere utvalg av stadig mer sofistikerte systemer som fikk kjøpere utenfor Island.

For noen år siden flyttet selskapet til den større havnen Akureyri. De utvidet med nye lokaler, et ungt designteam – og Uno-konseptet.

Grunnleggerne av Vélfag har siden trukket seg tilbake fra selskapets og overlatt arbeidet med videre vekst og utvikling til en ny generasjon.

Les også:
Facebook