I morgen, torsdag 6. mars døpes "Trønderhav" i Thyborøn. Rederiet får et flott fartøy overlevert av Thyborøn Skibs og Motor.

BÅTOMTALE: TRØNDERHAV

Nye «Trønderhav» døpes i morgen torsdag. Om få dager vil den være på vei nordover.  Eierne erstatter et eldre 36 meter langt fartøy med samme navn., med denne praktfulle fartøyet.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Dette er et moderne, avansert fiskefartøy, men samtidig en båt bygget med pålitelig teknologi som har vist seg effektiv over tid.

Det nye fartøyet er et viktig skritt fremover for Trønderhav AS. Det nye fartøyet vil være mer effektivt, ha lavere drivstofforbruk og bevare optimal kvalitet på fangsten.

Nye «Trønderhav» er et kostnadseffektivt og fleksibelt fiskefartøy, designet av Seacon AS i Måløy, for å møte kravene til et moderne fiskefartøy. Største lengde er 43,83 meter og bredden 9,5 meter, noe som gir det god lastekapasitet kapasitet og stabilitet for å håndtere fiske etter mange ulike arter. Dette inkluderer både hvitfisk som torsk, hyse og sei, og pelagisk fisk som sild og makrell.

«Trønderhav» er utrustet for å fiske fra Nordsjøen i sør og opp til Barentshavet.

Positiv prisutvikling på fisk

Priser på pelagisk fisk har økt betydelig de siste årene. Gjennomsnittlig pris for makrell i 2024 var 18,830 kroner per kilo, mens prisen i år ifølge statistikk fra  Norges Sildesalgslag har økt til over 26 kroner per kilo.

For sild er økningen mer moderat, men prisene på torsk og hyse har også økt betydelig. 

Torsk ble i januar, ifølge Norges Råfisklag, betalt hele 72,11 kroner per kilo rund vekt, opp fra 52,33 kr i januar i fjor. Hyseprisen har steget med 24 prosent. Så spørs det til slutt i hvilken grad økte priser klarer å oppveie for lavere kvoter, spesielt på hvitfisk.

– Vi skal ikke bare fiske i nord, men også i sør. Fartøyet “Astrid Emilie” har kystreke Sør og begrenset Nordsjøtrål som flyttes over til “Trønderhav”. I tillegg har fartøyet en liten torskekvote i Nordsjøen. Vi har også kjøpt litt kvote, så vi står bedre rustet, sier reder Børge Refsnes til Fiskerimagasinet.

Flott fabrikk

En av de mest imponerende funksjonene til «Trønderhav» er den avanserte behandlingen av fangst. Fartøyet er utstyrt med seks RSW-tanker med en total kapasitet på 470 kubikkmeter.

Dette gir mulighet for lagring av fangst hvor kvaliteten tas vare på. I tillegg har «Trønderhav» et fabrikkdekk på 70 kvadratmeter, designet og konstruert med utstyr fra Boatech og Optimar. I fabrikken er det tre sløyemaskiner fra Carsoe, samt vasketanker for rask og effektiv fangstbehandling av torsk, hyse, sei og annen fangst.

For å sikre kvaliteten på hvitfisk er fartøyet også utstyrt med en ismaskin som kan produsere ti tonn is per dag til kjøling av fisk i kasser eller kontainere.

– Vi har mulighet til samtidig å ha fisk i RSW som vi også har last pakket i kasser, forteller Refsnes. Denne fleksibiliteten kan gjøre det mer lønnsom å levere fangst til dansk auksjon når det fiskes i sør.

I tillegg er fartøyet utstyrt med tre generatorer levert av Cummins og et effektivt elektrisk system som sørger for energi til RSW-anlegget, hydraulikk, fabrikk og mannskapets fasiliteter.

Forsinkelser på grunn av krigen i Ukraina

Nye «Trønderhav» var opprinnelig planlagt for levering mer enn ett år tidligere. Imidlertid ble prosjektet kraftig forsinket ved det polske skipsverftet Wisla i Gdansk. Skroget ankom Thyborøn først i april 2024.

Årsaken til forsinkelsen var hovedsakelig problemer relatert til krigen i Ukraina, som har ført til mangel på enkelte materialer og deler, samt logistikkutfordringer hos det polske verftet.

Satset på en kraftig ABC-motor

Fremdrift sørger en robust ABC-motor med ytelse på 749 KW. ABC er kjent for sin pålitelighet og ytelse og er en motorprodusent som har blitt valgt av flere større norske fiskefartøy de siste årene.

Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Trønderhav AS
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Jan Møller, Agger Værft
Foto Jan Møller, Agger Værft

Denne forsinkelsen har ikke vært unik for «Trønderhav», ettersom en rekke skrog fra polske verft har hatt lignende problemer de siste årene.

Forsinkelsene ved det polske verftet ble etter hvert så alvorlige, at daglig leder Tage Hansen ved Thyborøn Skibs og Motor besluttet at skroget, selv om det ikke var ferdig i henhold til kontrakten med skrogverftet, så ble det slept til Thyborøn. Der ble det arbeidet som skrogverftet ikke var ferdig med avsluttet, samtidig som de kunne begynne å utstyre skroget.

Siden har Thyborøn Skibs og Motor satt inn alle tilgjengelige ressurser på å ferdiggjøre utstyringen av skroget.

Det største og dyreste fartøyet

Den totale kostnaden for nye «Trønderhav» er i henhold til opprinnelig kontrakt mellom rederiet og Thyborøn Skibs og Motor på cirka 140 millioner NOK (EUR 12 millioner), noe som gjør det til det største og dyreste fartøyet som noensinne er levert fra Thyborøn Skibs og Motor.

I tillegg til investeringen i fartøyet, har rederiet også skaffet seg betydelige fiskekvoter for torsk, hyse, sei og makrell for å sikre at den nye båten vil være lønnsom.Dette er en del av en større strategi for å ekspandere virksomheten og overføre driften fra et sesongbasert fiske til et mer stabilt, helårsdrift.

Satser på helårsdrift

I tillegg til å erstatte det gamle fartøyet «Trønderhav», har eierne av selskapet valgt å legge det mindre fartøyet «Astrid Emilie», en kombinert snurrevadbåt og tråler på 23,9 meter, ut for salg.

«Astrid Emilie» båten ble kjøpt i 2023 og solgt i 2024 som en del av en justering av driftsmodellen. Den nye strategien innebærer å fokusere på helårsdrift, og kvotene fra «Astrid Emilie» som er overført til det nye fartøyet er en del av denne strategien.

Her ligger det nye flotte fiskefartøyet ved kai i Thyborøn. Foto Trønderhav AS
Foto Trønderhav AS
Foto Trønderhav AS
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor

Spesifikasjoner Trønderhav»

  • Lengde: 43,83 meter
  • Bredde: 9,50 meter
  • Hovedmotor: 749 KW ABC
  • RSW-Tanker: 6 tanker, total kapasitet på 470 m³
  • Fabrikkdekk: 70 m² med fire rensemaskiner og vasketanker
  • Ismaskin: 10 tonn/dag
  • Pris: 140 millioner NOK (EUR 12 millioner)

Verft og leverandører

  • Design: Seacon AS, Måløy, Norge
  • Bygget av: Thyborøn Skibs og Motor, Danmark
  • Skrogverft: Wisla, Polen
  • Hovedmotor: ABC
  • Olje-filtre: CJC

 

  • Malerarbeid: Agger Værft/Dancoat, Thyborøn
  • Innredning/tømmerarbeid: Vendelbo Wood, Hirtshals
  • Fabrikk: Boatech, Hanstholm
  • Fabrikk: Optimar, Valderøya 
  • Kjøl- og ismaskiner: Lemvig  Maskin & Køleteknik, Lemvig
  • Vakuumanlegg: Iras, Esbjerg
  • RSW-anlegg: PTG, Norge
  • Vakuumanlegg: IRAS
  • Ozonanlegg: Normex, Norge
  • Vinsjanlegg og hydraulikk: Thyborøn Skibs og Motor
  • Baugpropeller: Brunvoll, Norge
  • Kraner: Triplex, Norge
  • RSW-rørinstallasjon: Hidrostal, Thyborøn
  • VVS: Lemvig-Thyborøn VVS, Thyborøn
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Trønderhav AS
Foto Trønderhav AS

Erstatter fartøy bygget i 1988

Det nye fartøyet er en erstatning for en eldre båt med samme navn, som ble bygget i Sverige i 1988. Fartøyet hadde da skotske eiere og navnet var «Ambassador».

Denne båten, som hadde største lengde på 33,17 meter og bredde på 7,10 meter, ble solgt til norske eiere i 1997 og senere kjøpt av Trønderhav AS i 2015.

Over tid har fartøyet blitt mer og mer ineffektivt. Det viste seg også vanskelig å finne noen som ville kjøpe det aldrende fartøyet. Derfor ble en del av utstyret om bord i tatt vare på og fartøyet ble så hugget. 

Det gamle fartøyet ble brukt til fiske etter torsk og hyse, men det hadde blitt kostbart å vedlikeholde. I stedet for å reparere det, valgte eierne å investere i det nye, større og mer effektive og miljøvennlige nybygget som nå straks er klart for overlevering.

Foto Thyborøn Skibs og Motor
Fartøyet som er uskiftet ble hugget. Det var i rederiets eie i ni år. Foto Frode Adolfsen
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Trønderhav AS
Foto Thyborøn Skibs og Motor
Foto Thyborøn Skibs og Motor
GA-tegning Seacon AS

Les også:

Facebook