
Lave kvoter nord for 62 grader gjorde det vanskelig for “Sara Karin” å drive med helårsdrift. Derfor valgte rederiet å investere i ekstra driftsgrunnlag. «Sara Karin». som hører hjemme i Nord-Lenangen i Troms, har nå avgrenset Nordsjøtrål og Kystreketrål Sør 11 meter og over. Fartøyet er allerede på plass i sør.
.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Vi måtte finne på noe annet å fiske. Så da vi i desember fikk anledning til å kjøpe rettigheter som lå på fartøyet «Myntevik», så gjorde det at vi kunne seile sørover når vi var ferdig med hysekvota i Nord, sier skipper Erik-Andre Brose Krag. I Nordsjøen er det fritt fiske etter hyse, og i Skagerrak en kvote som kanskje heller ikke blir fisket helt opp, forteller Erik til Fiskerimagasinet.
Første båt som fryser hyse i sør
Alle fartøy som fisker i sørlige del av Nordsjøen og i Skagerrak, leverer fangsten fersk, enten i Norge eller i Danmark. Fangsten til «Sara Karin» fryses og pakkes om bord. Slik det ser ut så blir det mest sannsynlig at de går til Ålesund og leverer når fryserommet er fullt.
Ble forlenget i Hirtshals
I 2023 ble «Sara Karin» forlenget med åtte meter til 27,8 meter i Hirtshals. Samtidig ble fryserommet utvidet fra 95 kubikkmeter til cirka 200 kubikkmeter. I flere år, også før forlenging, var «Sara Karin» blant de meste effektive båtene på hyse. I 2023, før de gikk til Danmark hadde de en fangst på 1484 tonn hyse og annen fisk.
Det siste året før de ble forlenget, leverte den da mye mindre «Sara Karin» 2200 tonn fryst fisk. I år har de levert 718 tonn, – og da er kvotene på hyse og torsk i nord brukt.
Skiftet fra snurrevad til trål
– Det nytter ikke å ligge til kai. Vi har mannskap å ta vare på, og vi har kapitalutgifter å betale, sier Erik.
«Sara Karin» fisker normalt med snurrevad. Nå har de skiftet til trål.
– Når de fisker med snurrevad her i sør, så fiskes det med mye mer tau enn det vi bruker i nord. Det er vi ikke rigget for. Derfor skiftet vi til trål, sier Erik.

Fikk foretatt reparasjoner i Hirtshals
Problem med styringen gjorde at de bare gjorde et par hal, før de satte kursen mot land. Det var et elektrisk problem, sannsynligvis et defekt rele, som gjorde at de måtte stå til rors for å styre. I tillegg hadde de behov for å få utført noe sveising om bord. Så de gikk inn på en fredag kveld.
Mandag morgen kontaktet de SeaMech for å få orden på det elektriske, og Vestkajen Maskinværksted for å få en sveiser om bord.
Deler til styringen måtte bestilles. Men de kom raskt og allerede natt til onsdag kunne de sette kursen ut for å sette dobbeltrålen. Fordelen ved å fiske hvor i Skagerrak og sør i Nordsjøen er at skal noe repareres lar det seg gjøre raskt og effektivt i Hirtshals eller annen dansk havn.
Det første døgnet, før de gikk inn til Hirtshals, ga litt hyse, litt annen fisk – og en bonus i form av en korg med sjøkreps på første halet, en del mindre kreps på det andre halet.
Havforskningsinstituttet meldte for et par uker siden om store bestander av hyse og hvitting, – så store at de beiter ned tobisen. At det er mye hyse i sør, bekreftes av danske tall. I perioden januar til april økte fangsten fra 800 tonn i fjor, til 1600 tonn i år. Til tross for økningen steg verdien fra 9 millioner danske kroner til 23 millioner danske kroner.
Dobbelt så høy pris for fryst hyse
Over halvparten av hysa er levert til Hirtshals Fiskeauktion. Men for Erik er ikke det aktuelt å levere fersk. Ser en på prisene som er betalt for hyse i Surofi sitt distrikt, så er prisen for fryst hyse mer enn dobbelt så høy som fersk. Nå i mai er gjennomsnittlig pris for fersk hyse 15,56 kroner.
For fryst hyse er prisen nesten 38 kroner. Det er høyere enn prisen som normalt oppnås ved Hirtshals Fiskeauktion eller andre danske fiskeauksjoner.
Foreløpig eneste som har gått sørover
Det er foreløpig ingen nordnorske trålere som leverer fersk fisk som har trukket nedover. Ifølge Erik er det en del som har diskutert muligheten. Det gjenstår å se om de velger å dra sørover, og da må de i tilfelle kjøpe seg rettigheter først. Sara Karin betalte halvannen million kroner for rettighetene. Men det gjenstår å se om «Sara Karin» fisker godt. Kanskje det frister noen til å forsøke å få tak på rettigheter.
– Det gjenstår å se om vi fisker så godt at vi er fornøyde. Så mye hyse som det er her i sør burde det være økonomi i å fiske her. Men vi har også planer om å skaffe oss tillatelse til å fiske i britisk sone ved Shetland. I tillegg kan det være vi går nordover for å fiske sei i november og desember, forklarer Erik.
Les også:














































Henning Kjeldsen ble nektet å investere i Norge – nå satser han igjen stort i Danmark

