Det omsettes stadig mer taskekrabbe i Thailand. Selv om det reklameres for norsk krabbe, er det i hovedsak krabbe fra Skottland og Irland. Foto Facebook

Taskekrabbe har i motsetning til kongekrabbe og mange andre krabbearter, inntil nylig vært nesten ukjent i det sjømatelskende landet Thailand. Nå har taskekrabbe begynt å bli populært i Thailand. Den er nå tilgjengelig i enkelte supermarkeder, på restauranter og selvfølgelig på nettbutikker. Norsk taskekrabbe er en sjeldenhet.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Sammen med en økning i popularitet har det også dukket opp en del svindlere som forsøker å selge «billig taskekrabbe» på Facebook. Ofte er prisene svært lave. Noen ganger er taskekrabben som selges av dårlig kvalitet. Det er også mye som tyder på at det importeres billig taskekrabbe fra vietnamesiske importører eller fabrikker.

Produksjonskrabbe til Vietnam

De vietnamesiske importørene importerer europeisk taskekrabbe til produksjon av krabbekjøtt. Ofte er dette krabbe med så lavt kjøttinnhold at det ikke lønner seg for europeiske fabrikker å bruke disse i egen produksjon.

Bilder Fiskerimagasinet har sett på thailandske Facebooksider viser krabbe som er vakuumert i plast uten noen merking. Ett av bildene viser en relativt stor krabbe med det som mest sannsynlig er svartflekk-syke. Den mørke fargen skyldes at krabbskallet er angrepet av bakterier som «spiser» kitin, og den svarte fargen er melanin som samler seg der.

 

ARTIKKEL FORTSETTER NEDENFOR
Kilde: Sjømatrådets månedsstatistikk
Rogn er populær mat i Thailand, enten den kommer fra fisk eller krabbe. Foto Facebook
En del av krabben som omsettes er ikke av topp kvalitet. Denne krabben selges som regel uten merking. Foto Facebook
Skotsk krabbe fra Clearwater. Foto Facebook
Irsk krabbe fra produsenten Sofrimar. Foto Facebook
Rooney er en produsent i Kilkeel i Nord-Irland

Om det er store angrep av svartflekk-syke skal krabbe ikke brukes til konsum. Krabbene som ikke er merket med produsentnavn kan være pakket i plast i Vietnam, eller de kan være eksportert som umerket  produksjonskrabbe eller pakket i Thailand.

Populariteten til taskekrabbe har også resultert i en del svindel hvor kundene som bestiller krabbe ikke får levert det de bestiller, og pengene som er betalt forsvinner.

Thammachart har norsk fisk, – ikke krabbe

Det finnes også en rekke seriøse leverandører. Selskapet Thammachart Seafood i Bangkok distribuerer blant annet norske sjømatprodukter til restauranter og supermarkeder over hele Thailand. De fokuserer i første rekke på supermarkeder med fiskedisker.

Prisnivået er relativt høyt. Blant de norske produktene selskapet fører er selvsagt fersk og fryst laks og ørret, men også torskefilet, fryst hel norsk makrell (400 – 600 gram). I fjor ble også skrei levert til supermarkeder med finere utvalg.

Thammachart Seafood tilbyr kokt, fryst skotsk taskekrabbe i størrelsen 400 til 600 gram til 695 bath (207 kr) per stykk i deres nettbutikk. I supermarkeder selges krabbe fra Thammachart til samme pris. De har også fryste klør i pakker på ett kilo til 3290 bath (979 kroner).

Tilbyr norsk krabbe – men selger irsk og skotsk

På en Facebookside reklamerer minst en lokal distributør for fryst og vakuumert «norsk krabbe». Bildene viser derimot at taskekrabbene de selger kommer fra selskapene Clearwater i Skottland, Sofrimar i Irland, og Rooney Fish i Northern Ireland.

Krabbene selges med ulik pris etter antall som bestilles. Det oppgis at de er i størrelsen 600 til 800 gram. Men noen av bildene viser krabbe i størrelsen 400 til 600 gram. Ved bestilling av en krabbe til 240 bath (71 kroner)  kommer det 60 bath (18 kroner) i transportutgifter. Ved to eller flere krabber er det gratis forsendelse. 10 krabber koster 2100 bath (625 kroner).

Selger på bilder av krabber fulle av rogn

Det reklameres med at krabbene er fulle av rogn. Det vises også en rekke bilder av vakuumerte kokte taskekrabber, og bilder av krabber hvor skallet er fjernet på toppen eller krabben er delt på midten for å vise innhold av rogn.

Rogn, enten det er i krabbe eller fisk er svært populært i Thailand. Det er også rogninnholdet som gjør at taskekrabbe på kort tid har blitt populært.

Norsk krabbe ingen suksess så langt

Norsk krabbe har så langt ikke gjort noen suksess i Thailand. En viktig årsak kan være at Sjømatrådet synes å fokusere på laks, ørret og skrei, og da faller krabben mellom stolene.I år ble det til Thailand eksportert 300 kilo fryst taskekrabbe i januar. Total norsk eksport i januar og februar var 88 tonn.

I fjor ble det eksportert 564 tonn fryst taskekrabbe. Eksporten av fryst taskekrabbe til Thailand oppgis til litt over 300 kilo. Den ble betalt med 207 kroner per kilo, hvilket kan tyde på det kanskje kan være snøkrabbe som er registrert feil

Denne krabben hevdes å være norsk. Foto Facebook

I fjor ble det eksportert 138 tonn taskekrabbe til Vietnam til en pris på 23 kroner per kilo. Det er mulig det er noe av denne krabben som blir vakuumert og solgt på våtmarkeder og på Facebook i Thailand.

Hitra sjømat kjøper 70 prosent av krabben

I år blir det økt konkurranse om taskekrabben. Hitrasjømat som også eier Åkra Sjømat er den desidert største kjøperen i første hånd. De kjøper rundt 70 prosent av all taskekrabbe som fiskes. Samtidig er det en rekke prosjekter på gang for å drive oppforing av taskekrabbe. Blant annet i Rogaland hvor det nå er to nye anlegg for hvor taskekrabbe skal fôres for å øke mengden kjøtt og gjøre leveren lys i fargen, samtidig som innholdet av tungmetaller reduseres.

Nye teiner effektiviserer krabberfisket

Det er også på gang effektivisering av krabbefisket. Selskapet Proffteiner AS i Trøndelag har introdusert en ny og atskillig mer effektiv krabbeteine, – «Vikingteina». De har er allerede solgt 600 hundre teiner, som hver fisker minst fem til sju ganger så effektivt som tradisjonelle teiner.

Det er også flere båter som etter hvert har satset på teiner. Det betyr at mer krabbe vil bli tilgjengelig. Krabbe som fôres opp vil kunne oppnå svært god pris om den eksporteres kokt og fryst til for eksempel Thailand.

Facebook