"Eline" er med 67,4 tonn båten som har fisket mest taskekabbe til nå i 2024. Foto Frode Nordstrand, Marine Traffic

Lave priser og liten interesse på grunn av stor lagerbeholdning av fryst taskekrabbe har blitt brukt som forklaring på en heller treg start på årets teinefiske etter taskekrabbe. Men i juli og august har aktiviteten tatt seg kraftig opp. På topp med størst fangst ligger nå to sjarker fra et fylke som står for under ti prosent av den totale fangsten.

Av Terje Engø

            .

Totalt er det fisket 2322 tonn taskekrabbe. Av dette er 893 tonn fisket i juli, mens det i august, frem til og med onsdag 28. er fisket 828 tonn. Over halvparten, 1270 tonn taskekrabbe, er fisket i Trøndelag. Deretter følger Rogaland med 415 tonn og Nordland med 286 tonn.

Artikkel fortsetter nedenfor:
"Frida" har nest størst kvantum med taskekrabbe til nå. Foto Atle Godø, Marine Traffic

To båter fra Midsund på topp

De to båtene som har fisket mest er «Eline» og «Frida», begge hjemmehørende i Midsund i Molde kommune. «Eline» har fisket 67,4 tonn og «Frida» 66,2 tonn. Disse båtene har et samlet kvantum på 133,6 tonn. Det utgjør hele 68 prosent av fangsten tatt av fiskefartøy i Møre og Romsdal.

Både «Eline» og «Frida» er sjarker med lengde på 10,65 meter. Selv om disse har fisket svært godt, er det fartøy fra Frøya som dominerer blant krabbebåtene med fangst over 30 tonn. Av atten båter er det sju fartøy som holder til i Frøya. Det er i tillegg to andre båter fra Trøndelag blant de som har fisket mest, – hvilket betyr at halvparten av fartøyene i oversikten er fra Trøndelag.

Største kjøper har et tøfft år bak seg

Den desidert største kjøperen av taskekrabbe i Norge er Hitramat. At de hadde uventet mye krabbe på lager ved årsskiftet, kom i tillegg til at de i fjor hadde et fall i omsetning fra 221 millioner kroner i 2022, til 169 millioner i fjor. Det medvirket til at de gikk fra et driftsresultat på 12,3 millioner kroner i 2022 til et tap på 27,5 millioner kroner i fjor.

Hitramat har årlig tatt imot rundt 4500 tonn taskekrabbe fra fiskere fra Henningsvær i nord til Hvaler i sør. Mye tyder på at kvantumet blir  lavere i år.

Eksporten utvikler seg positivt

Positivt for krabbefisket er utvikling i eksport av fryst krabbe. Fra januar til og med juli ble det eksportert 407 tonn til en verdi av 89,59 kroner per kilo, mot 188 tonn til 88,44 kroner i fjor.

Det er ifølge Sjømatrådet spesielt eksporten til Frankrike som har økt, fra 35 tonn i fjor til 182 tonn i år. Men prisen på eksport til Frankrike har falt fra 121,64 kroner per kilo til 109,74 kroner. Samtidig har Taiwan dukket opp i eksportstatistikken med 77 tonn i år mot ingenting i samme periode i fjor. Men denne krabben er bare betalt med 65,09 kroner per kilo.

Andre markeder som ikke importerte krabbe i perioden januar til juli i fjor, er Hong Kong og Kina. Dit er det i år eksportert henholdsvis 21 tonn og 18 tonn.

Interessant er også Tyskland som har økt importen fra ett til 34 tonn.

Det er også økning i eksporten av fersk og levende krabbe, fra 101 tonn til 140 tonn. Prisen for denne krabben har økt fra 116,40 kroner til 126,23 kroner.

Fortsetter utviklingen i eksporten resten av året kan det være med på å holde prisene oppe.

 

Facebook