Her får nybygget "Havsnurp" hengt dører fra THyborøn Trawldoor på hekken. Foto Thyborøn Trawldoor

Minst seks eller sju produsenter av tråldører deltar på messen Scottish Skipper Expo i Aberdeen kommende uke. Flere av produsentene har nye eller nesten nye dørdesign å vise frem. Thyborøn Trawldoor er selvfølgelig plass for å promotere deres mange og tildels svært avanserte dører.

Tekst Terje Engø

terje@fiskerimagasinet.no

Morgère, er en fransk produsent etablert i 1902. De var lenge den største produsenten av tråldører globalt, men må nok se seg forbigått av Thyborøn Trawldoor.

Thyborøn Skibssmedie A/S ble grunnlagt i 1967. Siden da har selskapet spesialisert seg på produksjon av tråldører. Thyborøn Tråldører brukes av fiskere på alle kontinenter i verden til alle slags pelagisk- semi-pelagisk- og bunntrål.

Fjernstyrte tråldører kontrolleres fra styrhuset

I senere tid har de satset hardt på å utvikle fjernstyrte dører. For eksempel fikk «Havsnurp» som nylig ble levert fra Karstensens Skibsværft fullt styrbare dører som har betegnelsen Type 32 Bluestream med flateareal størrelse på 14m2. Disse dørene kan skipper styre fra broen, til for eksempel å holde en bestemt dybde. Og skulle det være nødvendig å øke eller redusere dybde, gjøres det fra styrhuset.

Disse dørene er utstyrt med et undervannsbatteri som holder til minst 40 timers tråling. Dørene som er «Made in Denmark» er kjent for god kvalitet, og ifølge produsenten for lengre levetid enn konkurrentene sine dører.

Tilbyr mange ulike tråldører til ulike fiskerier

Type 32 Bluestream er bare ett eksempel på mange svært effektive dører Thyborøn Trawl tilbyr til ulike trålfiskerier, og som de gjerne tilpasser disse til de enkelte fiskefartøy.

Thyborøn Trawldoor er ikke bare ledende leverandør av tråldører i Danmark, men også til en rekke andre land over hele verden.

                     .

Artikkel fortsetter nedenfor

Thyborøn Trawldoor leverer dører til fartøy over hele verden. Dette er tråleren "Ocean Venture" som fisker utenfor Marokko. Foto Thyborøn Trawldoor
Fjernstyrte dører kommer for fullt. På denne skjermen har tråleren "Gollenes" full kontroll med dørene levert av Thyborøn Trawldoor.

Franske, islandske og færøyske tråldører

Franske Morgère har nylig testet ut et nytt design kalt V Champion Doors. Disse dørene tilpasses hvert fartøy sitt fiske, og har nylig blitt testet ut på de irske fartøyene “Gwenn Ha Du” and “CU NA MARA”. Disse dørene, sammen med seriene Exocet og Osprey vil være i fokus på Scottish Skipper Expo.

Islandske Polar Fishing Gear som også produserer tråldører er også tilstede. I tillegg til de allerede kjente designene, vil de promoter serien Pluto som er tråldører laget i plast. Fordelene er blant annet mindre vekt og derved redusert drivstofforbruk.

LES OGSÅ:

Ellers er Mørenot som nå er en del av islandske Hampidjan Group der. De selger blant annet dører av merket Injector. Færøyske Vonin som har dører som passer de fleste trålfiskerier er det også.

Med seks produsenter til stede, og kanskje flere indirekte representert på messen, vil tråldører være en viktig og omfattende del av Scottish Skipper Expo i Aberdeen.

 

Facebook