
BÅTOMTALE: SOLVEIG
18 år gammel dro Simen på skreifiske med det 7,9 meter lange splitter nye «Solveig». Nå seks år senere, er han straks på vei til Lofoten igjen, også nå med en splitter ny sjark. Denne gang er det en sjark med lengde på 10,99 og bredde på 5,20 meter.
Av Terje Engø
Foto: Simen Enoksen Ohr/Proas AS
Den nye sjarken, som i likhet med den forrige heter «Solveig» etter kjæresten, er bygget ved Proas AS på Gurskøy.
Nesten ny sjark solgt nordover
Ex.«Solveig» er solgt til Havleik Maritim A/S i Alta, og har fått navnet «Nora 2». Sjarken ble bygget ved Kystteknikk Mechanical AS i Dyrvik og overlevert til Simen i mars 2022.
Båten som har en lengde på 7,93 meter og bredde på hele 4,5 meter, var rigget med garnhaler, garngreier og sløyekar. Den solide bredden gjorde at det var et lasterom på hele 13 kubikkmeter. Motoren, en Yanmar, sparket fra med 400 hestekrefter.
Garnsjarken som hadde en pris på rundt fire millioner kroner ble solgt for cirka det samme i fjor.
Ville ha mer kapasitet og plass
Med dette fartøyet dro Simen og bestefaren på Lofotfiske. Det var ingen problemer med å få tatt kvoten i løpet av få sjøvær. Men Simen ville ha mer kapasitet og bedre plass.
Sjarken han neste uke setter kursen mot Lofoten med, er en solid sjark med lengde på 10,99 og bredde på 5,20 meter. Det er bare et par uker siden Simen kunne hente den nye sjarken hos Proas AS.
Når vi snakker med Simen, er han ute på fiske hjemme på Nordmøre. Utstyret må testes før han og mannskapet setter kursen mot nord. For mange høres det risikabelt ut det han har satset på.



Med nye «Solveig» som kostet rett over 10 millioner kroner å bygge, skal han fiske i åpen gruppe. Og som kjent er ikke verken torskekvoter eller andre kvoter på det nivået det var for bare få år siden.
– I år kan vi fiske 11 tonn torsk i åpen gruppe, og i tillegg har vi en lærlingekvote på 1,5 tonn torsk. På toppen kommer selvsagt bifangst av sei og hyse, forteller Simen til Fiskerimagasinet. Gode priser på skrei veier opp for noe av fallet i kvotene.
Ifølge Norges Råfisklag, lå prisen for fersk garnskrei, sløyd/hodekappet i uke 10 på 74,68 kroner for skrei levert i Lofoten. Dette er en pris Simen er fornøyd med.
Skal fiske med 150 garn
– Vi skal fiske med 150 garn, men vi har hundre torskegarn i tillegg vi kan bruke om det trengs, forteller Simen. Siden 12,5 tonn er raskt å fiske om skreien er lett tilgjengelig. For øyeblikket er nyhetene fra årets skreifiske positive.
– Når vi er ferdig på skreien, og skal seile sørover, håper vi å treffe på sei. Vi tar med 150 seigarn nordover og som vi håper på å bruke på vei sørover, forteller en optimistisk skipper og reder.
God bredde gir god komfort
– Vi valgte denne sjarkmodellen først og fremst på grunn av god plass om bord, i tillegg til et lasterom på hele 26 kubikkmeter. Bredden på en fiskebåt er på sett og vis viktigere enn lengden. En meter mer i bredden betyr mye mer enn en meter i lengden når det kommer til plass om bord, forklarer Simen.
Om bord i «Solveig» er det vannbåren varme i dørk i styrehus og radiatorer i lugarene. Med fire køyeplasser fordelt på tre lugarer, er det plass til det som trengs av mannskap. I den stor byssa er det komfyr, platetopp, avtrekksvifte og kombinert kjøl- og fryseskap.
Det er ikke trangt om bord, og heller ikke på dekket. Nesten hele dekket er sheltret slik at det er god sikkerhet og behagelig arbeidsmiljø under fisket.
Motoren er en Scania DI9 med ytelse på 300 hestekrefter. Motoren har kjølesløyfe, tørr eksos og vribar propell.
Selv om «Solveig» er stor og bred, kan den seile med fart opptil rundt ti knop. Men når det nå seiler nordover på skreien vil farten være 7,5 til 8 knop. Turen vil da ta to døgn.
Holder seg til en utstyrsleverandør
Simen kan fortelle at han i tillegg til prisen han har betalt for nybygget, over tid har investert i rikelig med garn.
– Totalt har vi vel 700 til 800 garn, pluss tau, blåser og ankere. Jeg anslår at det er brukt 300 – 400 000 kroner på garn og tilbehør de siste årene.
– Garnbrukene, har vi i likhet med krepseteiner og leppefiskteiner kjøpt hos Frøystad AS. Dette er en leverandør vi er veldig fornøyd med. Det er relativt kort vei dit, og viktigst av alt, – utstyret vi har kjøpt der holder svært god kvalitet. Om de er billigst har jeg ikke sjekket, forteller Simen. For han er driftssikkerhet og kvalitet viktigere enn å kanskje spare småpenger på å shoppe rundt.



Nybygg nr 30 fra Proas AS
«Solveig» er den tredje sjarken i en ny serie sjarker Proas AS på Gurskøy introduserte i fjor. Den første «Dagny» ble levert til Alta i fjor høst. Den har sammen modellbetegnelse som «Solveig», og ble bygget for Nilsen Fjordfiske AS.
Proas AS produserer fire serier med egenutviklede sjarker og arbeidsbåter. (Proas 360, Proas 405, Proas 450 og Proas 520). «Solveig»
Ifølge båtbyggeriets nettside, ble Proas AS startet i 2001 av Reidar Håvik som et snikkermesterverksted for produksjon av interiør og teakdekk til båter. Etter noen år kom sønnen Roy Endre Håvik med, og produksjonen ble utvidet til å gjelde reparasjon, ombygging og nybygging av båter, så vel som produksjon av utstyr i syrefast stål og aluminium.
Fram til «oljekrisen» var omtrent halvparten av vår produksjon sammensatt av underleveranser av Mob-båter i glassfiber. Etter generasjonsskiftet ble snikkervirksomheten avviklet, og produksjon består nå av egenutviklede sjarker/arbeidsbåter i formstøpt glassfiber.
I tillegg lager Proas AS alt av utstyr i stål og aluminium til båtene som maskinhus, luker, dører, rekkverk, master og leidere m.m. I februar 2020 flyttet bedriften fra Haugsbygda i Sande til Leikong i Herøy kommune på Sunnmøre.
«Solveig» er nybygg nummer 30 for det relativt nye båtbyggeriet.






Ung driftig fisker med pågangsmot
22 år gamle Simen Enoksen Ohr fra Batnfjordøra på Nordmøre, er en erfaren fisker. Som femtenåring begynte han å fiske leppefisk. I 2021 overtok han morfaren sin leppefiskkvote, en investering på 700 – 800 000 kroner. Leppefisk og kreps fisker han med «Front», en 7,8 meter lang båt bygget i 2018. Bare i år har han fisket nærmere 2000 kilo kreps.
Samtidig var han i gang med å bestille ny sjark som skulle brukes til både garn og teiner. Denne sjarken «Solveig» hadde han bare i to år, før han hadde en ny sjark under bygging.
At Simen har kunnet bygge seg opp fra leppefiske til å bli eier av en splitter ny stor bred 11-metring skyldes at han tenker fleksibelt. Kan han ikke fiske torsk, så fisker han noe annet.
Alltid noe å fiske på
– Det er alltid noe å fiske på. Ikke alltid like lønnsomt, men det er bedre med noen inntekter enn ingenting. Selv pigghå og havmus kan gi litt. Og så istedenfor kaste hoder av torsk, sei og annen fisk på havet, tar jeg vare på disse og annet avkapp slik at jeg har agn til teinene, sier den unge energiske, og ikke minst suksessfulle fiskeren.
Men mange sier at en må investere millioner i kvoter for å kunne drifte en stor ny sjark, sier Simen at det alltid er noe å fiske på. Kvoter vil han gjerne ha, – men det får vente.,




Spesifikasjoner LF 7847 «Solveig»
Model: 520 – 1099
Lengde: 10,99 meter
Bredde: 5,20 meter
Dybde: 2,61 meter
Dypgående: 1,918 meter
Hovedmotor: Scania DI3 300 hk
Skrog: Plast (GPR
Eier: Simen Enoksen Ohr, Batnfjordøra, Møre og Romsdal
Leverandører:
Verft: Proas AS
Motor og gir: Nogva Motorfabrikk AS
Hydraulikk/thrustere: Sleipner
Vindu: Ertec
Rorhus/lugardører: Libra
Bysse/skapdører: Rovde Møbel og Design
Pumper/div utstyr: Falk og strøm
Elektro: Proton Elektron AS
Elektronikk: Furuno
Madrassar: Måløy Industrisøm
Sofa: VAD
Brannvarsling og slukkeutstyr: Florø Brannvern AS
Vannbåren varme: Farco AS
Redningsutstyr: Fosnot AS
Garnhaler: Lorentzen Hydraulikk
Garn, tau, blåser og ankere: Frøystad AS
LES OGSÅ:























Henning Kjeldsen ble nektet å investere i Norge – nå satser han igjen stort i Danmark



Fantastisk kolmulefiske – fangster leveres i hele Nordøst-Atlanteren


Forskjellsbehandles – leppefiskere fikk halvannen million inndratt


Protesterer mot administrativ inndragning før klagebehandling





