Juviksild meny
Fra venstre: Vegard Kjuus (MENY), Wenche Westberg (statssekretær i landbruks- og matdepartementet), Jon Ragnvald Sporsheim (Juviksild), Øyvind Try Leiner (Juviksild), Per Ådne Skårland (Jerseymeieriet), Sonja Herikstad Skårland (Jerseymeieriet), Kristine Lund (Klokk & Co), Leif Klokk (Klokk & Co) og Eivind Haalien (NorgesGruppen) Pressefoto

– Sild er sunt, godt og klimavennlig. I flere europeiske land er fisken en delikatesse, mens vi i Norge knapt spiser den. Det må vi gjøre noe med, sa Meny-sjef Vegard Kjuus, og tildelte sildeforedleren Juviksild AS 300 000 kroner som vinner i butikkjeden Menys Matskattstipend.

Tekst pressemelding fra Meny

De andre vinnerne er Jerseymeieriet som hver får 150 000 kroner for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får 150 000 kroner for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.

Prisene ble delt ut 14. september av statssekretær Wenche Westberg i Landbruks- og matdepartementet, på vegne av juryleder og landbruks- og matminister Geir Pollestad.  
– Vi hadde en vanskelig jobb i juryen. Alle de seks finalistene er driftige, nyskapende og brenner for norsk matproduksjon, sier Westberg. 

I tillegg til vinnertrioen, var tortillabaker Como Mexico, iskremprodusent Bamsrudlåven og fruktdrikkprodusent Åkre gård i finalen.  Meny-sjef Vegard Kjuus er imponert over finalistene.

– Alle finalistene er små familiebedrifter som produserer unike produkter av svært høy kvalitet. Likevel evner de å tenke nytt og skape nye segmenter og kategorier i norsk dagligvare, sier Kjuus.

 Sild har et stort potensial

For første gang siden prisen ble etablert i 2015, går en fiskeprodusent helt til topps i kåringen.

– Vi må hjelpe Juviksild, som har utviklet spiseklare sildefileter, med å løfte silda tilbake på norske middagsbord. Med så mange positive egenskaper og gode tilbakemeldinger i forbrukertester, tror jeg potensialet er stort. Dette handler om å modernisere og spre kunnskap, på samme måte som Dybvik har gjort med klippfisk, sier Kjuus. 

Sild er en delikatesse i mange land

Vi nordmenn spiser årlig kun 4000 tonn av «havets sølv». Det til tross for at sild er en billig, anvendelig og sunn proteinkilde med svært lavt klimaavtrykk. Hele 289 000 tonn norsk sild eksporteres, og i land som Tyskland, Belgia og Nederland blir fisken sett på som en delikatesse. 

Siden 2015 har Meny delt ut Matskattstipendet med ønske om å hjelpe små produsenter og gründere til å realisere sine utviklingsprosjekter.  
– Vi trenger et blomstrende lokalmatmiljø for å utnytte de norske råvarene, ivareta norsk matkultur og sikre et levende distrikt-Norge, sier Kjuus.  

Meny er største aktør på lokalmat i Norge. Kjeden samarbeider med over 450 lokalmatleverandører og har mer enn 4000 lokalmatprodukter, såkalte matskatter, i sortiment. Matskattene omsatte for 1,506 milliarder kroner i 2022 og sto for 7,35 prosent av butikkenes totale omsetning. 

Solid jury som kåret Juviksild

Juryen som foretok kåringene besto av landbruks- og matministeren (representert ved statssekretær Wenche Westberg), Per Borglund (eks-redaktør i Mat i Norge), Odd Gisholt (dagligvareekspert og BI-professor), Bodil Nordjore (høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter), Bodhild Fjelltveit (2. nestleder i styret i Norges Bondelag), Jørn Lie (kokk og driver av restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals), Ingunn Brunstad Anstensrud (Den sorte havre) og Vegard Kjuus (Meny-sjef). 

juviksild
Matskattstipendet 2023 var på 300 000 kroner, og vinneren ble Juviksild. Fra venstre: Jon Ragnvald Sporsheim, hans søster Hanne Cecilie Sporsheim og hennes mann Øyvind Try Leiner. Pressefoto

Juviksild som ble vinner og derved fikk stipendet på 300 000 kroner har tilhold i Aukra i Romsdal.

Store ambisjoner

To søsken tok i 2018 over roret etter sin bestefar i Juviksild – med ambisjon om å tilpasse sild til det moderne kjøkken. De har utviklet en spiseklar sildefilet, hvilket vil si at den ikke må ligge i vann eller melk i fire til åtte timer timer. Nå lager de – i tillegg til påleggssild – to varianter av spiseklar kvalitetssild; kryddersild og spekesild. Disse har også tidligere vunnet flere andre priser for sin kvalitet.

Juviksild ønsker nå å løfte silda tilbake på middagsbordet, også blant yngre generasjoner. Silda, en glemt matvare med lange tradisjoner i Norge, er svært næringsrik som også lavt klimaavtrykk. Juviksild ønsker å fremsnakke sildas egenskaper, dele spennende oppskrifter, utvikle mer moderne pakningsdesign og dele ut smaksprøver.

Sild er en sunn glemt råvare

Juryen fremhever betydningen av å gjøre en glemt, sunn og smakfull norsk råvare tilgjengelig og brukervennlig – og dermed også bevare norske mattradisjoner. Juryen fremhever også at bruksmulighetene er mange, at silda er villfanget og at den er en ressurs med stort potensial for vekst i servering-, restaurant- og dagligvaremarkedet.

Kort om Meny

Meny er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 185 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2022. Menyss lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I Meny sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet.

Meny har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. Meny er en del av NorgesGruppen.

LES OGSÅ:

Ett fartøyhar levert sild verdt 65 millioner kroner