Prisen er ikke oppgitt for Tangen. Foto Sighip

Reketrålere billig til salgs - se oversikten

Det har neppe på mange år vært så menge reketrålere til salgs. Det er nå rimelig å begynne som rekefisker. Men det har nok heller ikke på tiår vært mindre lønnsomt. Det vises på prisene på reketrålerne som ligger ute for salg. Spørsmålet er hvor lenge de lave rekekvotene sør vedvarer.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

En rask gjennomgang av nettsidene til de viktigste fiskebåtmeglerne i Norge, samt en svensk megler, ga oss 17 trålere til salgs. I oversikten har vi ikke tatt med danske meglere. Der er det også en håndfull reketrålere til salgs. Men alle er ikke i den klassen at vi kan si at de er «billige».

Reketrålere med lengde opp til 27 meter

Oversikten nedenfor viser trålere med lengde fra 10 meter til 27 meter. Noen fisker med kvoter, andre fisker å åpen gruppe. Noen er til salgs med eller også uten kvoter. Å selge rekekvoter er i øyeblikket dårlig butikk. Kvoter med faktor 1 som før gikk for opptil fem millioner kroner, sies nå å være nede i rundt millionen.

Artikkel fortsetter under bildene

Smart vil selger ha1 950 000 for. Foto Sighsip.
Ørafisk er til salgs for 3 200 000. Fot Emil Inge Øren, Marine Traffic
Svartskër er en flott svensk tråler. Prisen fpr du vite om du ringer. Foto Tommy Carlsen, Marine Traffic
Pauline er en flott tråler bygget ved Vestværftet. Pris er ikke oppgitt. Foto Magnar Lyngstad
Nordavind er til salgs for 2.400.000 kroner. Foto Frode Adolfsen
Prisen er ikke oppgitt for Horisont III. Foto John Magne Salvesen.

Har en tro på en fremtid for reketrål i sør, er det med andre ord tiden for å kjøpe seg kvoter. Med mange fartøy som ligger uvirksomme, eller som er rimelig for salg, er det neppe vanskelig å få flyttet kvotene.

To til femti år gamle

Alderen på trålerne i oversikten varierer fra tre år til nesten femti år. De to eldste er bygget i henholdsvis 1976 og1984, mens de to nyeste er bygget i henholdsvis 2020 og 2000.

Der hvor megler har oppgitt pris har vi oppgitt den i oversikten. Men dette er prisen selger ønsker, ikke hva han nødvendigvis får i det vanskelige markedet som er nå om dagen.

For de som har tro på at det vil bli bedre om ikke så alt for lange, er det nok korrekt tid å få seg både rimelig tråler og rimelige rettigheter.

Mange meglere er tilbakeholdne med å oppgi pris. Og prisene som oppgis er de innforstått med at vil bli prutet på. I noen tilfeller settes det også en pris, men interesserte oppfordres til å gi bud. Det er neppe noen som byr over oppgitt pris, men om det er noen som er interessert i å kjøpe en reketråler, så byr de nok heller en del under prisen i prospektet.

Selger håper på ti millioner kroner for Bris. Foto Sylvia Nikisch, Marine Traffic
Facebook