Færøyske «Tróndur i Gøtu». blir i mai norsk. Fartøyet kjøpes av K. Halstensen AS i Austevoll. Foto Magnar Lyngstad

Kort tid etter at rederiet kjøpte en stor canadisk reketråler, og heller ikke så lenge etter at de kjøpte en 88 meter lang dansk pelagisk båt, har vestlendingene fra Austevoll kjøpt nok et stort fartøy.

 

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Rederiet K. Halstensen A/S i Bekkjarvik i Austevoll har denne gang vært på Færøyene og avtalt kjøp av det store pelagiske fartøyet «Tróndur i Gøtu».

«Tróndur i Gøtu» har en største lengde på 81,6 meter og en bredde 16,60, og er registrert med en tonnasje på  3000 bruttotonn. Den har en lastekapasitet på 2700 tonn i RSW.

Rederiet kjøper fartøy med mye kraft

Hovedmotor er en Wärtsilä 12V32 med ytelse på 6000 kW. Det er tre hjelpemotorer levert av Wärtsilä. Disse har har en ytelese på henholdsvis 1450 kw, 1100 kW og 30 kW. I tillegg er det en aksel generator som forsyner skipet med 3000 kW.

Det pelagiske fartøyet ble bygget ved Karstensens Skibsværft i Skagen i 2010 for det færøyske rederiet P/F Hvamm. Fartøyet eies nå av den samme færøyske familien, men er blitt en del av konsernet Vardin som også driver innfrysing av pelagisk fisk.

Design ble utført av Vik og Sandvik på Fitjar. Vinsjer og tromler er produsert av Brattvåg, kraner er levert av Triplex og fiskepumper av Karmøy Winch.

Det er skipsmegleren Atlantic Shipping A/S i København som har meglet salget.

Rederiet overtar fartøyet i mai

– «Tróndur í Gøtu» leveres til Norge i maj, og derfor skal rederiets tråler «Finnur Fríði», fremover fiske kvoterne, oplyser Bogi Jacobsen, CEO og leder af Vardin Pelagic til det danske fiskerinettstedet fiskerforum.dk.

Samtidig har rederiet en ny «Finnur Fríði» som forventes levert før sommeren utstyres nå ved Karstensen Skibsværft i Skagen. Fartøyet skulle egentlig vært levert i januar.

Dette fartøyet ble erklært som det aller dyreste kontrahert ved Karstensens Skibsvært fra det ble kontrahert. Kontraktsprisen ble opplyst til å være rundt 340 millioner danske kroner (cirka 515 millioner norske kroner). Dette fartøyet har en lengde på 88 meter og bredde på 17,50 meter.

Har kjøpt flere store brukte fartøy

Halstensen A/S eier flere pelagiske fartøy. Deriblant «Slaatterøy» som ble kjøpt fra Danmark. Dette fartøyet ble bygget som «Ruth» ved Karstensens Skibsværft i 2016. Det er også en kjempe, med største lengde på 87,80 meter og bredde på 16,60 meter.

Det færøyske rederiet får nesten samtidig med salget levert nybygget «Finnur Fríði» som har kostet en halv milliard kroner å bygge.

Også de pelagiske fartøyene «Manon» med største lengde 70 meter og «Gardar» med lengde 71 meter, samt fabrikktråleren «Granit» med lengde 82 meter eies av K Halstensen AS.

Gjennom et søsterselskap, Halstensen Prawns AS eier familierederiet «Karine H». Dette er en reketråler med største lengde 70,5 meter og bredde 16 meter, kjøpt fra Canada hvor den var eid av canadiske Clearwater og danske Ocean Prawn.  Denne investeringen var ifølge søknad om erverv på hele 290 millioner kroner.

egenannonse
Facebook