Pluto-dørene
Nå tilbyr MarEco pelagiske dører laget av plast. Foto MarEco

De innovative Pluto-dørene, tråldører laget i plast, av MarEco Solutions, for mindre trålere, vil bli utstilt på fiskerimessen Scottish Skipper Expo fiskerimessene i Aberdeen i Skottland. Mar Eco er en av en rekke produsenter av tråldører som stiller på messene i år. Men dørene til Mar Eco skiller seg fra andre produsenters ved at de er laget av plast, ikke stål.

ANNONSØRINNHOLD

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Under den nylig avholdte irske Skipper Expo i Limerick var også dørene i fokus. Atli Már Jósafatsson fra MarEco viste frem Pluto sine dører for bunntrål. Dette er dører som allerede har blitt prøvd ut i Irland og flere andre land. Nå er det er nye versjoner av disse innovative plastdørene på vei. Disse er ytterligere forbedret basert på erfaringer gjort med flere irske bunntrålere.

Pluto-dørene gir god spredning

– Vi har hatt fire par 1,1 kvadratmeter store dører som har blitt brukt på irske båter. Selv om disse fungerte bra, viste det seg at de var litt for små. Det selv om en av kundene våre erstattet et par 1,6 kvadratmeter ståldører med våre plastdører på 1,1 kvadratmeter. Med de fikk nesten samme spredning, sier han.

– Nå jobber vi med den neste størrelsen, og forbereder en form for dører på 1,4 kvadratmeter, Vi er straks klare til å produsere disse dørene for å møte etterspørselen fra Irland og Storbritannia, forteller Jósafatsson.

Tester pelagisk Pluto-dør

I tillegg til Nord-Europa har Mar Eco Pluto-tråldørene i plast blitt populære langs hele den spanske Middelhavskysten. Her skal også en 2,3 kvadratmeter pelagisk dør designet for pelagisk fiske testes ut.

– Et par trålere fra Palamos skal prøve disse ut. Katalonske myndigheter vurderer å innføre krav at bunntrålere kan bruke dører som trekkes over havbunnen,” forklarer Jósafatsson. Han legger til at dette er fiskerier hvor MarEco sitt eierselskap Polar Doors sine Jupiter pelagiske ståldører er populære.

– Det er stor interesse for våre plastdører i denne delen av verden. Spesielt gjelder det pelagiske dører i størrelsen 2 – 2,5 kvadratmeter, sier Jósafatsson. Han legger til at formene for de 1,4 kvadratmeter bunndørene og de nye pelagiske dørene vil være plassert i Spania. Det vil gjøre at de raskt kan leveres til europeiske båter.

Fast utstiller på Skipper Expo-messene

– Vi har deltatt på hver eneste av Skipper Expo-messene gjennom årene, både i Irland og i Skottland. Det er rett og slett ikke er noe annet sted der vi får snakke med så mange skippere, avslutter Jósafatsson. At han satser på også å få slått av en prat med norske skippere, legger han ikke skjul på.

Atli Már Jósafatsson fra MarEco sammen med skipper John Bach og sønnen Jens i Killybegs, Irland, har utstyrt tråleren "Provider" med Pluto-dører- Foto MarEco.
Facebook