
Piggvar, lomre og tunge er fiskeslag som er svært godt betalt. Mens det ble fisket under ett tonn med verdifull tunge i fjor, ble det fisket 76 tonn lomre og nesten femti tonn piggvar. For båtene som vet hvordan de skal få tak på disse fiskeslagene, er det et godt bidrag på bunnlinja.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
23 fartøy fikk i fjor ett tonn eller mer med lomre. Av disse fisket to «Havfjord» og «Rønø» med bunntrål og «Kildin» med garn. De andre 20 båtene brukte alle snurrevad, noe som klart viser at det er den mest effektive redskapen om en skal fiske lomre.
Lomre er en fisk som fiskes fra helt sør til lengst nord i Norge. Men den er utelukkende bifangst, og prisene som betales reflekterer dette. Fartøyer som leverer fisken i Danmark, oppnår atskillig høyere pris. Mens lomre fisket i Råfisklagets distrikt oppnår en snittpris på under 20 kroner per kilo, betales fisken i snitt over 70 norske kroner på danske auksjoner,
Fire båter tok halvparten av piggvaren
Av den totale norske fangsten av piggvar, fisket fire fartøy 25,7 tonn. – over femti prosent av totalfangsten. To av båtene, «Nesegutt» og «Nesejenta», begge hjemmehørende i Lindesnes, fisket henholdsvis 9457 og 5749 kilo. Dette kvantumet tyder på at de fisket målrettet i områder det er piggvar.
Piggvar fiskes med både garn, bunntrål og snurrevad. De fire fartøyene som har tatt de største fangstene, er to garnbåter og to trålere.
Tunge – verd sin vekt i gull
Tunge er sannsynligvis den best betalte fisken, men også den det fiskes minst av blant de best betalte flyndreartene.
Norske fartøy fisket i fjor under ett tonn. Dette lave kvantumet gjorde at det var liten betalingsvilje blant norske fiskemottak. Det illustreres godt ved at tunge levert i Norges Råfisklag og Vest-Norges Fiskesalslag ble betalt med under ti kroner per kilo.
I Hirtshals og Hanstholm fikk fiskerne til sammenligning rundt 250 kroner per kilo. De gode prisene i Danmark reflekteres også i prisene til Havfisk. Mye av tungen som ble omsatt i Havfisk ble solgt på danske auksjoner. Snittprisen ble derfor på 138 kroner. Hadde det ikke vært for prisene på tunge omsatt i Danmark, ville nok snittprisen i Havfisk sitt område også vært atskillig lavere.
Båtene som i fjor fikk mest tunge var tråleren «Rønø» med 191 kilo, og garnbåtene «Emilie» med 167 kilo og «Jesper L» med 118 kilo. Små kvantum, men fortsatt økonomisk verdifulle.


Lomre
Lomre, (Microstomus kitt). kalles “lemon sole” på engelsk. På dansk heter den “rødtunge», på nederlandsk “lekkerdoek,” på fransk “sole citron” og på spansk “solla limón.”
Lomre er en bunnfisk som finnes i Nordøst-Atlanteren, spesielt langs kystene til Norge, Storbritannia, og Irland. I Norge er fisken ifølge Artsdatabanken utbredt fra Varangerfjorden og sør til svenskegrensen.
Den foretrekker sand- og mudderbunn i kystfarvann og fjorder . Som matfisk er lomre populær for sitt delikate, faste kjøtt som er velsmakende og allsidig i tilberedning.
Lomre blir vanligvis mellom 30 og 50 centimeter lang og veier mellom en og tre kilo. Normal kommersiell størrelse er normalt fra 300 gram til en kilo. De største kjente eksemplarene er 60 centimeter lange og vekt på rundt fem kilo.
Fisken lever i hovedsak 30 til 80 meters dypt på grus eller annen hard grunn. Men det er også fisket lomre helt ned til 1400 meter.
Det er en ettertraktet matfisk som det fiskes flere tusen tonn av i EU-farvann. I Norge er det ikke noe direkte fiske etter lomre.
Foto: Terje Engø

Piggvar
Piggvar (Scophthalmus maximus) er en flatfisk som tilhører piggvarfamilien. På engelsk kalles den “turbot,” mens den på dansk heter “piggvar,” på nederlandsk “turbot,” på fransk “turbo” og på spansk “romb.”
Piggvar finnes langs kystene i Nord-Europa, i Norge nord til Trondheimsfjord. Her lever den på sand- og på 10 til 50 meters dyp.
Piggvar er kjent for sitt velsmakende og faste kjøtt, og anses som en delikatesse i mange europeiske land.
Fisken blir mellom 60 og 100 cm lang, men i sjeldne tilfeller hele 1,2 meter og med en vekt på over 25 kilo. Fisken er populær bifangst siden den er ettertraktet gourmetrestauranter. Populariteten har gjort at det er utviklet oppdrett av fisken.
I Norge foregår det ikke direkte fiske etter piggvar. Men det er noen få fiskefartøy som får relativt høye bifangster som i hovedsak landes i Storbritannia eller Danmark.
Foto: Jose Luis Cernadas Iglesias, Wikimedia Commons

Tunge
Tunge, (Solea solea) er en flatfisk som tilhører tungefamilien. På engelsk kalles den “sole,” mens den på dansk heter “tunge,” på nederlandsk “schol,” på fransk “sole” og på spansk “lenguado.”
Tunge finnes i langs kystene i Nordøst-Atlanteren, fra Senegal i sør til Trondheimsfjorden i nord. Den trives på sand- og mudderbunn på relativt grunt vann, oftest fra 20 til 100 meters dyp, men kan også finnes i grunner.
Fisken er kjent for sitt delikate og smakfulle kjøtt, og anses som en av de mest populære fiskeartene i europeiske restauranter.
Normalt blir tunge mellom 30 og 100 cm lang, og vekten kan variere fra 1 til fire kilo. Tunge har en flat kropp med et karakteristisk, jevnt og hvitt kjøtt som gjør den svært ettertraktet blant kokker og gastronomer.
På grunn av sin popularitet som matfisk, blir tunge tilberedt på en rekke forskjellige måter, inkludert stekt, bakt eller pocherte, og den serveres gjerne med smørsaus eller friske urter.
I Norge er det ikke noe direkte fiske etter tunge, tross at den er en svært verdifull fiskeart.
Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons


Fantastisk kolmulefiske – fangster leveres i hele Nordøst-Atlanteren


Forskjellsbehandles – leppefiskere fikk halvannen million inndratt


Protesterer mot administrativ inndragning før klagebehandling





























