«Shaz Leah» er en notbåt med katamaranskrog, og er bygget av G Smyth Boats. På fiskerimessen Scottish Skipper Expo er de blant de som stiller ut egne båter. Foto Richie Queally.

Fiskerimessen Scottish Skipper Expo har får stadig flere norske fiskere og utstillere. For norske fiskere er messen en enestående mulighet til å lære mer om utstyr og produkter en kanskje ikke finner på messer i Norge. Eksempelvis er det ikke mindre enn seks britiske fiskefartøy utstilt i messehallen under Scottish Skipper Expo.

Tekst Quentin Bates

SPONSET INNHOLD

                                    .

Produsenten Warrior Boats stiller med to fartøy, ett med lengde på 17,5 og 19 fot på Scottish Skipper Expo i Aberdeen i mai. Båtbyggeren er har bygget over 3500 båter de siste 30 år. De fleste er levert som fritidsbåter.

I Norge har vi i senere år sett at fartøytyper som før i hovedsak ble levert til fritidsfiske, har blitt tilpasset behovet til yrkesfiskere, for eksempel innen leppefiske. 

G Smyth Boats bygger flotte katamaraner for kystfiske. Dette er to av katamaraner de nylig har levert. Foto The Skipper/G Smyth Boats

Direktør Philip Byrom i Warrier Boats opplyser at de utvikler en båt med lengde på 6,95 meter spesielt for yrkesfiske.

Stiller ut ny båt på Scottish Skipper Expo

Båtbyggeren G Smyth Boats er fast utstiller på Scottish Skipper Expo. I år stiller de ut den nye «Maxus Fast Cat» i messehallen.

Ifølge daglig leder Gerry Smyth har båten en lengde på 9,2 meter og bredde på fire meter.

For Gerry Smyth fra Kilkeel-baserte verftet G Smyth Boats er fiskerimessen en fast begivenhet, og neste år vil den nye Maxus Fast Cat vises inne i utstillingshallen.

Den ferdige prototypen er utstyrt med to påhengsmotorer Selva Sei Whales. I testene har båten som har katamaranskrog nådd en toppfart på 32 knop. Fartøyet veier rundt fire tonn, og spesifikasjoner kan justeres for å passe kundens behov, forteller Gerry Smyth.

32 knop må være en drømmefart i mange fiskerier som for eksempel teinefiske hvor en går til havn hver dag.

Katamaranskrog gir stort arbeidsdekk

Notbåten Inter Nos PZ-46 er den siste Maxus Fast Cat levert fra G Smyth Boats. Den fisker nå sardiner utenfor Newlyn. Ikke usannsynlig kunne fartøyet blitt brukt i Norge som kombinert notbåt etter brisling og annen pelagisk fisk og krabbe. Fordelen med et katamaranskrog er den store arbeidsplassen på dekk.

«Her hos G. Smyth Boats ser vi alltid frem til Aberdeen-showet. Det er et flott sted å ikke bare møte leverandørene våre personlig, men også som en sosial begivenhet. Vi får ofte henvendelser fra potensielle kunder på messen. Det er alltid verdt å delta, spesielt når vi tar med en av båtene våre, sier Gerry Smyth.

Ny rekord på fiskerimessen

I tillegg til Warrior Boats og G Smyth Boats, vil Poleson Marine og JFC Marine stille båter i hallen. Det er også en båt som enda ikke er klar, men som produsenten nå arbeider hardt med å få ferdig frem til messen i mai.

– Dette er rekord for oss. Utstilte båter har alltid vært en viktig del av Scottish Skipper Expo. De trekker en kontinuerlig strøm av besøkende som ønsker å se nærmere på dem, sier Sharon Boyle fra Mara Media som er arrangør av fiskermessen.

– For oss er det et skikkelig kupp å ha seks fartøyer utstilt inne i messehallen på Scottish Skipper Expo i 2024. Faktisk er det alt vi har plass til – så «båtmarkedet» på Scottish Skipper Expo 2024 er fullt.»

For norske fiskere, og også norske båtforhandlere, kan messen bli en god anledning til å se nærmere på båter som nok på mange områder skiller seg fra norske, men som kan tilpasses norske fiskere sine behov.

 

LES OGSÅ:

Nytt utseende og nye ideer for 2024 Scottish Skipper Expo

egenannonse
Facebook