Den russiske tråleren "Obeliai" ved kai i Kirkenes. Foto Geir Vinnes

Norske fiskemottak og fiskemelfabrikker har frem til 25. desember tatt imot 324 000 tonn fisk og reker fra utenlandske fartøy. På topp troner britiske fartøy med 116 000 tonn, fulgt av Russland med 79 000 tonn. En av tre russetorsk ble kjøpt av norsk kjøper.

Av Kim Hansen

På tredje plass følger Færøyene med 61 000 tonn og på fjerde plass Danmark med nesten 39 000 tonn.

Russisk råstoff viktig for norske kjøpere

Målt i verdi er nok russisk fisk mest verdt siden hele 60 670 tonn er torsk og annen hvitfisk. En del av den russiske fisken reeksporteres direkte fra fryselager, mens noe selges til norske foredlere.

Frem til og med oktober ble ifølge Sjømatrådets månedsstatistikk cirka 15 500 tonn russisk torsk kjøpt av norske kjøpere. Frem til 25. desember er det levert 56 334 tonn i norsk hav, mens det frem til og med oktober ble levert 54 756 tonn russisk torsk.

Den russiske torsken har i år blitt kjøpt til en snittpris på 47,70 kroner per kilo. Til sammenligning har  færøysk fryst torsk blitt kjøpt for 68.110 kroner per kilo, dansk for 61,90 kroner og  nederlandsk  for 58,13 kroner.

Selv om russiske fartøy får relativt lav pris for fryst torsk, så er prisen ved salg til Norge sannsynligvis høyere enn om den leveres i Russland. Trålerne som leverer i Norge vil normalt også miste miste mye tid og få økte utgifter til drivstoff om de leverer i for eksempel Murmansk.

Andelen som er solgt til norske kjøpere utgjør i overkant av 28 prosent. av totalt kvantum torsk.

Streik sendte båter til Norge

Når Færøyene har levert et for så vidt stort kvantum fisk til Norge i 2024, så er dette kvantum påvirket av en streik som lammet havner og fiskemottak i cirka fire uker i mai og juni.

Mange færøyske fiskefartøy ble da tvunget til å levere i utenlandske havner. For Norge medførte dette at nesten halvparten av all reke losset av utenlandske fartøy kom fra færøyske fartøy. Av dette ble over tusen tonn fryst rå reke kjøpt av norske kjøpere.

LES OGSÅ:  Fortsatt svartelistet etter 20 år

Facebook