Nå er nye "Havsnurp" på vei hjem fra Skagen. Foto Karstensens Skibsværft

Natt til, eller tidlig morgen lørdag legger nye «Havsnurp» til kai i Midsund. Da skal de siste forberedelsene gjøres før den går på fiske. Fra Karstensens Skibsværft i Skagen til Midsund er det omtrent 450 sjømil.

.

.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Den kombinerte tråleren og snurperen skal ifølge de første informasjonene fra verftet, da avtale om bygging ble inngått seile med en fart på 16 knop. I øyeblikket rundt klokken 17:30,  en snau time etter at fartøyet kastet loss, seiler de med 11,8 knop i bra vær med lite vind og bølger. De har med andre ord mer krefter å sette inn.

Mannskapet får nok også prøvd skipet under forhold den ofte kommer til å operere under. Når de kommer nordover langs Vestlandet øker vindstyrken før de kommer frem til stivkuling fra sørvest med liten storm i kastene, før det løyer litt lørdag morgen.

Flott og kostbar skute

Største lengde på fartøyet er 66,99 meter og bredden 14,88 meter, mens bruttotonn er på 2520. Fartøyet hvor Sparebanken Møre har pant på 470 millioner kroner ble sist uke registrert i det norske skipsregisteret.

Det flotte fiskefartøyet har en hovedmotor som yter 4640 kW. To RSW-anlegg med samlet ytelse på 1300 kW sørger for kjøling av RSW-tankene som har et volum på 1970 kubikkmeter.

Fiskerimagasinet kommer med en fyldig reportasje om den kombinerte tråleren og snurperen straks all informasjon er klar.

Havsnurp litt forsinket

Rederiet Stølen og Hole AS i Midsund i Møre og Romsdal ventet opprinnelig å få fartøyet overlevert i oktober i fjord. Selv om rundt fire måneder forsinkelse på prosjektet, er det kort tid sammenlignet med mange andre nybyggingsprosjekter.

Andre “Havsnurp” bygget ved Karstensens

Nybygget erstatter fartøyet «Havsnurp» som ble bygget ved Karstensens Skibsvært og levert i september 2012.  Dette fartøyet har en største lengde på 62,6 meter og bredde på 12,8 meter.ex.  «Havsnurp» ble solgt til Silfaks Fiskebåtrederi AS i Hammerfest og skiftet i januar 2022 navn til «Ingrid Majala». De tidligere eierne av «Havsnurp», Stølen og Hole AS har siden brukt «Ingrid Majala» som leiefartøy til å fiske kvotene til «Havsnurp».

Fiskerimagasinet kommer med en fylig reportasje fra det flotte skipet, Foto Karstensens Skibsværft
Hovedmotoren har en ytelse på 4640 kW. Foto Karstensens Skibsværft

Les også:

Facebook