Tråleren Nordan har fisket 17 884 kilo sjøkreps. Men det også noen trålere som har levert solide kvantum sjøkreps, men ingen andre trålere er i nærheten av samme kvantum.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Som nummer to finner vi «Camo» med 6577 kilo, og på tredje plass «Rønø» som nettopp har bikket over 5000 kilo. Det må legges til at den 21,4 meter lange tråleren «Rønø» ble importert fra Sverige ved årskiftet, og først i midten av mai kom i fiske. Hadde «Rønø» kommet i fiske tidligere på året ville fangsten nok vært langt mer enn 5000 kilo.
Flere mindre trålere med krepsefangst
«Camo» som har en lengde på 14,88 meter er en av elleve trålere med lengde under 15 meter som har levert over 1000 kilo sjøkreps. Sju av disse trålerne har lengde på under 11 meter. De to minste er «Helene» med lengde på 9,99 meter og «Albatross» med lengde på 9,97 meter.
De fleste trålerne som leverer sjøkreps får denne som bifangs ved reketråling. Noen av fartøyene fisker målrettet etter kreps med bunn- eller reketrål. «Nordan» som har fisket mest kreps har ikke fisket med reketrål og har bare registrert en fangst på to kilo dypvannsreker.
Fordelen med å fiske med krepsetrål eller bunntrål etter kreps, er at det ikke er krav om bruk av rist, noe som gir mulighet for å øke lønnsomheten med bifangst av fisk. Bifangsten utgjør derfor ofte en større del av fangstverdien enn sjøkrepsen.
Mye sjøkreps leveres i Danmark
Av en total norsk fangst av sjøkreps på 80,7 tonn per 8. august er 33,2 tonn levert i Danmark. Det største kvantumet er levert i Hanstholm, i første rekke til Hanstholm Fiskeauksjon. I Hirtshals leverer «Rønø» fast til Hirtshals Fiskeauksjon.
Selv om trål er en effektiv redskap i fiske etter sjøkreps, er det likevel teiner som står for den største andelen av den norske fangsten.
.
.