Bredgaard Boats ApS i Rødby i Danmark har overlevert nye Nordfangst til rederiet Nordfangst Røst AS.

Båten skal nå innom Lorentzen Hydraulikk AS i Kabelvåg for å få montert garnhaler og annet utstyr for garnfiske, før den skal i fiske før nyttår.

Av Terje Engø

Alle foto Bredgaard Boats/North Shipping

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Fartøyet som er bygget i glassfiber har en lengde på 14,98 meter og bredde på 6,65 meter.

I Skipsregisteret NOR er det klassifisert som «fiske/fangstfartøy: selfanger/hvalfanger». Med andre ord er det tiltenkt atskillig flere aktiviteter enn bare garnfiske.

Nordfangst koster over 25 millioner

I kontrakten som ble inngått 10. august er prisen for fartøyet oppgitt til 15.339.400 danske kroner, hvilket med nåværende kurs er cirka 24 millioner norske kroner.

I denne summen inngår sannsynligvis ikke utstyret som kjøpes og monteres etter at fartøyet har kommet Lorentzen Hydraulikk. Endelig pris blir derfor nok noe over 25 millioner kroner.

Båten som er utstyrt med en Scania hovedmotor med ytelse på 500 hestekrefter, var opprinnelig planlagt overlevert til rederiet 11. september.

Nesten klar til avtalt tid

En forsinkelse på en måned er for tiden nesten ikke å regne som forsinkelse. Mange båtprosjekter har i senere tid vært forsinket med mange måneder, gjerne over ett år.

Rederiet Nordfangst Røst ApS eies 51 prosent av Eilert Hagerup Nilsen og Raymond Nilsen, begge fra Røst.

Trebåt skiftes ut med nye Nordfangst

Nye Nordfangst er til utskifting av et fiske og fangstfartøy med samme navn. Dette fartøyet har allerede fisket 156 tonn av torskekvoten på 162 tonn. Fartøyet har også rikelig med hyse og sei det kan fiskes på frem til rettighetene overføres til det nye fartøyet.

Fartøyet som skiftes ut er en trebåt bygget i 1986 på Sandstad på Hitra. Den har samme lengde som det nye fartøyet. Men bredden er bare 4,13 meter, så med over to meter mer i bredde, blir det nye fartøyet et mye større fartøy. Det stikker også hele 3,25 meter dypt, mot 2,13 meter for båten som nå ligger til salgs hos skipsmegleren North Shipping AS i Kristiansund.

Nordfangst er en av 17 norske hvalfangstfartøy. Det er også det minste hvalfangstfartøyet målt i lengde. Men bredden veier opp for lengden og gjør at det blir god plass til å ta opp vågehval på dekk.

Facebook