Millioner er investert i å klargøre Mokstein for fiske etter mesopelagisk fisk i Arabiahavet. Foto Terje Engø

I flere år har Karsten Østervold forsøkt å få tillatelse til å fiske mesopelagisk fisk i først havet utenfor Mauritania, og senere Arabiahavet utenfor Oman med fartøyet «Mokstein». Fiskeridirektoratet har sagt nei flere ganger, men Østervold har ikke gitt opp. Lørdag kveld satte «Mokstein» kursen mot Oman.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

– Vi er i dialog med Fiskeridirektoratet. Men det er ikke avklart om vi får tillatelse til fjernfiske etter mesopelagisk fisk med «Mokstein» under norsk flagg, sier Østervold til Fiskerimagasinet.

«Mokstein», tidligere islandske «Lundey», ble kjøpt i 2017. Den fisket en kort periode i Irmingerhvet etter mesopelagisk fisk. Men fangstene der var ikke gode nok.

Lå lenge i opplag i Las Palmas

19. desember i 2022 sendte rederiet Meso AS en epost til Fiskeridirektoratet hvor de skrev:

– Det norskregistrerte fiskefartøyet «Mokstein» (Kallesignal: LEVK) har ligget i opplag på Las Palmas (Gran Canaria) siden midten av november 2021. «Mokstein» ligger fremdeles på Las Palmas. I denne perioden har det vært noen få mannskap om bord for å utføre klassearbeid, generelt vedlikehold og for å se etter båten. Meso AS har i lang tid jobbet med å få «Mokstein» tilbake i drift.

Ville seile til Oman i januar 2023

Planen vår er nå at «Mokstein» seiler til Oman i begynnelsen av januar 2023 og at vi starter forsøksfiske etter mesopelagisk fisk i Oman i februar 2023. Forsøksfisket i Oman skal skje i samarbeid med eit omansk fiskeriselskap som er 100 prosent eid av omanske myndigheter. Det er et omansk selskap som sitter på lisensen til å drive forsøksfiske etter mesopelagisk fisk i Oman. Planen er at dette selskapet skal  leie «Mokstein» inn for å drive forsøksfiske, i første omgang i perioden februar til juni 2023.

Er det nødvendig for Meso AS å søke til norske myndigheter om godkjenning av lisensen til å drive forsøksfiske i Oman, når lisensen tilhører et omansk selskap?

Ville vite hvilke regler som gjaldt

I februar 2023 sendte rederiet Meso AS i Austevoll en ny epost for å avklare hva som måtte til for å få fiske mesopelagisk fisk i farvann i Arabiahavet. I eposten skrev de:

– Meso AS ønsker å starte forsøksfiske etter mesopelagisk fisk først og fremst i Arabiahavet («Arabian Sea») og eventuelt i den nordlige del av Indiahavet («Indian Ocean») som grenser mot Arabiahavet. Forsøksfisket er tenkt å foregå utelukkende i internasjonalt farvann, utenfor andre lands eksklusive økonomiske sone (200 nautiske mil). Havforskere har estimert at det finnes rundt 100 millioner tonn lysprikkfisk («Lantern fish») i Arabiahavet, forklarte Østervold i eposten.

En siste sjekk i flytedokk ved Orskov Yard i Frederikshavn. Foto Jan Sørensen, Orskov Yard

Dette er mesopelagisk

  • Mesopelagisk kommer av gresk meso ‘i midten’ og pelagisk ‘som finnes i eller skjer i åpent hav.
  • Samleomgrep på dyr som lever på 200 til 1000 meters dyp.
  • Består av fisk og mange ulike evertebrater (maneter, planktoniske krepsdyr, reker, krill, og blekksprut)
  • Globalt er det gjort så høye estimat som ti milliarder tonn, som er 100 ganger mer enn det som blir fisket på verdsbasis hvert år.
  • Ressursen utgjør en enorm reserve for marint protein og fett.
  • Mesopelagisk fisk inneholder mindre miljøgifter enn annen fisk som brukes i laksefôr.
  • Utfordringen ligg i å høste ressursene på en lønnsom måte.
  • Det er gjort lite for å mengdemåle bestandene, finne gode fiskemetoder, undersøke næringsinnhold og utvikle nye produkt..

                 .

Kilde: Havforskningsinstituttet

Argumentene hjalp ikke. Det ble avslag.

Dette var heller ikke det første avslaget fra Fiskeridirektoratet. Men Østervold er tydeligvis ikke en som gir seg om han møter motstand.

Søkte både om å både i Oman og Mauritania

I midten av september 2022 sendte Østervold en epost med denne teksten:

– Haster! Viser til vedlagte originale tillatelse gitt av mauritanske myndigheter for Meso AS til å drive forsøksfiske etter mesopelagisk fisk med «Mokstein» utenfor Mauritania.

Avtalen mellom mauritanske myndigheter og Meso AS går ut på at Meso AS skal drive forsøksfiske etter mesopelagisk fisk i en periode på 6 til 12 måneder, i tett dialog og samarbeid med mauritanske havforskere (IMROP).

Dersom de mauritanske havforskerne finner det mesopelagiske fiskeriet utenfor Mauritania bærekraftig, når perioden for forsøksfiske er fullført, og de gir sin anbefaling til et videre fiske av mesopelagisk fisk utenfor Mauritania, så skal Meso AS få tillatelse til å fortsett fisket etter mesopelagisk fisk utenfor Mauritania, på en mer kommersiell måte.

Meso AS ber med dette om Fiskeridirektoratet si godkjenning av vedlagte lisens. Meso ber om at denne e-posten vert handsama så hurtig som mulig, da Meso AS allerede er godt i gang med planleggingen av forsøksfiske etter mesopelagisk fisk utenfor Mauritania.

Sendte ny henvendelse

Da det ikke kom noe svar, ble en ny henvendelse sendt 25. november direkte til en saksbehandler i direktoratet. Denne henvendelsen ble besvart 19. desember:

– Din sak utløser noen prinsipielle spørsmål knyttet til forskrift av 25. juli 2016 nr. 943 om adgang til å drive fiske og fangst i farvann underlagt annen stats fiskerijurisdiksjon som Nærings- og fiskeridepartementet ønsker å vurdere på generelt grunnlag. Fiskeridirektoratet legger din sak i bero inntil vi har fått en avklaring fra departementet. Fiske med fartøyet må ikke starte før du har fått en endelig avklaring.

Klart og tydelig avslag

I februar i fjor kom et klart avslag på å få fiske utenfor Oman. Det ble begrunnet med at det ikke foreligger noen fiskeriavtale mellom Norge og Oman, og det vil heller ikke være aktuelt å godkjenne en avtale mellom omanske myndigheter og selskapet.

Oman har ikke noen kontrollavtale med Norge eller noe annet samarbeid med norske myndigheter som gir norske myndigheter en reell mulighet til å ivareta vårt internasjonale ansvar som flaggstat.

Dette er Mokstein

Bygget:      1960 ved Noiskug Werft i Tyskland

Lengde:     68,89 meter

Bredde:     10,40 meter

Eier:            Meso AS, kjøpt fra Island i 2017 (ex.Lundey) av Karoløs ANS og flyttet til Meso AS i 2019.

Redskap:    Pelagisk trål bygget for mesopelagisk fiske. Pelagiske dører produsert på Island.  

Lysprikkfisk og annen mesopelagisk fisk har lavt innhold av flere miljøgifter. Foto Robin Hjertenes, Havforskningsinstituttet
Det er mange arter mesopelgisk fisk. Denne har navnet Chiasmodon niger. Foto Richard Young, Mareco.

Må “Mokstein” flagges ut for å få fiske?

Derved lukket i utgangspunktet dørene seg for Meso AS. Med mindre enten Fiskeridepartementet endret mening, eller «Mokstein» ble flagget ut av Norge.

I juli sendte Advokatfirmaet Bahr AS et brev på vegne av rederiet i nok et forsøk på å få tillatelse til å fiske utenfor Oman. Dette brevet er besvart, men det er fortsatt ikke gitt tillatelse, opplyser Østervold.

– Vi ønsker å operere fartøyet under norsk flagg. Men lar det seg ikke gjør så må vi finne en annen løsning, sier Østervold.

Store mengder mesopelagisk fisk i Arabiahavet

Det er forsket på forekomstene av mesopelagisk fisk i Arabiahavet. Forskning som blant annet har involvert det norske forskningsskipet «Fridthjof Nansen», norske forskere fra Havforskningsinstituttet og danske forskere fra DTU.

Ulike forskningsrapporter anslår forekomsten av mesopelagisk fisk utenfor Oman til 100 milloner tonn. I motsetning til i en del andre havområder står fisken i tette slør, og relativt høyt i vannmassene. Men det krever kunnskap å fiske mesopelagisk fisk, ikke minst behandle denne fisken korrekt. Her sitter Karsten Østervold og Meso AS på viktig kunnskap.

Nær kontakt med Havforskningsinstituttet

Østervold forteller at de har nær kontakt med Havforskningsinstituttet. Forskerne ser med stor interesse på fisket de skal gjøre i Arabiahavet.

Lørdag gikk «Mokstein» fra Cosmos Trawl AS i Hirtshals. Der hadde de spolet Dyneema tau. Tauet ble først spolet av vinsjene,  og så spolet på med motstand. Alt skal  fungere korrfkt når «Mokstein» ankommer Oman.

Fartøyet ankom to torsdag kveld fra Fredrikeshavn hvor det hadde vært et kort opphold i flytedokk ved Orskov Shipyard. Før oppholdet i flytedokk var Mokstein  tidligere i år i flytedokken i Thyborøn, og lå i lengre tid i Hirtshals for å foreta klassing, fornying av sertifikater, uttesting reparasjon og vedlikehold av utstyr og fartøy. Det er ikke like lett å få gjort slikt arbeid i Oman.

Med nye millioner investert i «Mokstein», ser det nå ut til at det ikke er noen vei tilbake. Kursen er satt for Oman, og fisket blir gjennomført med eller uten norsk flagg.

Facebook