Helt i slutten av april ble en kysttnotbåt solgt, og sist lørdag satte kystnotbåten kursen mot Færøyene. Med det er ett av de mest avanserte kystnotfartøyene solgt ut av landet. Fartøyet er ikke bare bygget for fiske med ringnot, men også snurrevad og trål.

Av Terje Engø

Epost:terje@fiskerimagasinet.no

Skroget ble bygget ved verftet Christ Spolka i Gdansk. Det ble deretter utstyrt ved Larsnes Mek Verksted AS på Larsnes og overlevert i november 2011. Fartøyet het først «Abelone Møgster», ble solgt i 2014 og skiftet navn til «Kremmervik», før det igjen ble solgt fire år senere og fikk navnet «Krossøy».

Ifølge danske Fiskerforum.dk har «Krossøy» fått navnet Vesturbúgvin etter at rederiets fartøy med dette navn er omdøpt til «Norðfinnur». Rederiet som har kjøpt «Krossøy», har nært samarbeid med eierne av ex.«Mostein» som fikk navnet «Eysturbúgvin i 2023. Rederiet har i stor grad brukt sine fartøy som partrålere.

Flott avansert kombifartøy

Ex.”Krossøy” er en kystnotbåt med en største lengde på 43,10 meter og bredde på 12,00 meter og er designet av Rolls-Royce Marine.

Fartøyet er utstyrt med et hybrid fremdriftssystem som sparer drivstoff og reduserer utslipp, og som er optimalisert for forskjellige driftsmoduser. Hovedmotoren er en Yanmar 6EY22 på 1325 kW. Den er koblet til et Finnøy propellanlegg via reduksjonsgir. Thrustere og styremaskin er levert av Rolls-Royce Marine. Det er installert to Caterpillar hjelpemotorer med ytelse på 634 kW hver og det er PTI på 900 kW.

Ifølge skipsmegler Atlantic Shipping A/S i København, som har meglet salget, er dette ikke bare en kystnotbåt, men et fartøy som også er bygget for  snurrevad og ringnot. Det er med andre ord et svært avansert fiskefartøy som nå har fått ny eier på Færøyene.

God pris for 14 år gammel båt

«Krossøy» ble ifølge færøyske kiler solgt for litt under 90 millioner norske kroner. Kjøper er rederiet Vesturbúgvin i Vestmanna på Færøyene. Prisen viser tydelig hvordan utviklingen er i markedet for nye og brukte større fiskefartøy. Ex.«Krossøy» ble bygget som «Abelone Møgster» i 2011. Da ble det i media fortalt at prisen var cirka 100 millioner kroner.

Facebook