Regelverket forbyr dumping av fisk. Men står mange titusen kroner på spill, spørs det om alle vil følge regelverket, og så få samme straff som fartøyet "Einar". Heldigvis er det fleste fiskere ærlige. I hvert fall når reglene er fornuftige og forståelige. Foto Terje Engø

Noen kilo for mye hyse, og hele fangstens verdi kan bli gjenstand for administrativ inndragning. Fartøyet «Einar» fikk over femti prosent hyse i et hal. Hadde det vært 49,9 prosent hyse, ville bare verdien av hyse over 40 prosent blitt inndratt. «Einar» fikk hele fangsten, ikke bare hyse, inndratt.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Fartøyet «Einar» hadde i perioden 25. april – 1. september i fjor en maksimalkvote på 699.470 kg rund hyse jf. § 18 i forskrift om regulering av fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62° N i 2024.

Fram til og med 1. september hadde fartøyet fisket og landet 529.320 kilo hyse. Mandag 2. september stoppet Fiskeridirektoratet fisket på maksimalkvote for hyse for fartøy med hjemmelslengde på eller over 11 meter.

Einar
Selv om Råfisklaget mener Einar drev direkte fiske, mener de også at fisket ikke var tilsiktet. Foto Frode Adolfsen

Fram til og med 1. september 2024 hadde fartøyet fisket og landet 529.320 kg hyse. Mandag 2. september stoppet Fiskeridirektoratet fisket på maksimalkvote for hyse for fartøy med hjemmelslengde på eller over 11 meter.

Fartøyet hadde da en garantertkvote på 63.590 kg hyse jf. §18 i reguleringsforskriften.

Hadde over førti prosent hyse fire ganger

Fra uke 42 til og med uke 46 landet «Einar» fangst seks ganger. I fire av disse var det over 40 prosent hyse, varierende fra 42 til 55 prosent. Resultatet ble inndragning av 7 471 hyse til en verdi av 145 000 kroner.

Rederiet fikk advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag sendte en klage til Norges Råfisklag. Men den ble ikke tatt til følge, og saken er nå sendt til Fiskeridirektoratets klagesaksenhet.

Slik forklares beløpet

I brev til Klagesaksenheten forklarer Råfisklaget hvordan beløpet i inndragningen er fremkommet slik:

«Den 18.10.2024 ble det fangstet og levert 11.838,9 kg fisk hvorav 6.523,1 kg hyse som utgjorde 55% av totalfangsten.

Kilde: Norges Råfisklag
BANNER Hirtshals fiskeauktion

Da fangsten av hyse utgjorde mer enn 50% anser Norges Råfisklag fangsten som et direktefiske og fattet administrativ inndragning av hele fangsten av hyse.

Den 5. november 2024 ble det fangstet og levert 13.839,1 kg fisk hvorav 5.964,0 hyse som utgjorde 43%.

Den 7. november 2024 i samme uke ble det fangstet og levert 5.247,7 kg fisk hvorav 2.207,0 kg hyse som utgjorde 42%. Totalt på uken ble det fangstet 19.086,8 kg hvorav 8171 kg hyse som utgjorde 42,8%.

Norges Råfisklag fattet vedtak om inndragning av 560,1 kg hyse utover tillatt bifangstprosent på uka».

«Bedre å dumpe litt fangst»

En fisker som ønsker å være anonym, skriver i en epost til Fiskerimagasinet:

– Vi kan ikke se hvor mye hyse det er i havet til enhver tid. Og det er normalt at bifangst varierer. Men at det skal kalles direkte fiske, og hele fangsten skal inndras, fordi om en for eksempel har noen kilo for mye, er forb… tull. Da er det bedre å kvitte seg med noen kilo på sjøen.

En annen fisker sier at det er helt ok at fangst utover grense for bifangst blir inndratt. Men han ser ikke fornuften i å inndra den lovlige andelen av bifangst. Det er å provosere frem ulovlig utkast av fisk.

Dette er «reglene»

Ifølge Råfisklaget er inndragningen av hele fangstverdien i tråd med forarbeidene til havressursloven (Ot.prp.nr. 20 (2007-2008) s. 219 om merknad til § 54):

«Det er den delen av fangsten som er hausta eller levert i strid med føresegnene i eller i medhald av lova eller deltakarlova, haustar ikkje har krav på å behalde. Om fangsten inneheld både lovleg og ulovleg fisk, er det den ulovlege delen av fangsten som skal inndragast. Ved brot på bifangstføresegner er det som regel den ulovlege bifangsten som skal inndragast. Dersom «bifangsten» utgjer meir enn 50 prosent av fangsten, skal dette reknast som direkte fiske, og i dei tilfelle det ikkje er lovleg å drive direktefiske på art, skal heile verdien av den ulovleg fiska arten inndragast.»

Ba om forklaring uten å få det

Denne forklaringen holder ikke for advokat Idsøe. Han skriver til Råfisklaget:

«Det er vanskelig å få oversikt over hva som er det faktiske og rettslige grunnlaget for vedtaket. Det er ikke på forhånd gitt forhåndsvarsel jf forvaltningsloven § 16 og vedtaket oppfyller heller ikke forvaltningslovens krav til begrunnelse, jf forvaltningsloven § 24 og 25.

Under henvisning til ovennevnte, bes det om en redegjørelse og forklaring på hvilke regler som er overtrådt her og hva som er grunnlaget for vedtaket.»

Råfisklaget har sammen med dokumentene som er oversendt klagesaksenheten ikke lagt ved noe svar til Hellesø. Det kan ta mange måneder før saken er ferdig behandlet, og enda lengre om et vedtak i Klagesaksenheten må klages videre inn til Fiskeridepartementet.

Direkte fiske var ikke tilsiktet

Saken er også interessant siden «Einar» er tilkjent 20 prosent av fangstverdien. Det vedtatte inndragningsbeløp er redusert med omkostninger for ilandføring av merfangsten.

Begrunnelsen for det er at Norges Råfisklag anser overfisket som ikke tilsiktet. I henhold til forskrift om inndragning av fangst og anvendelse av fangstmidler § 3, kan det gis vederlag for omkostninger ved ilandføringen tilsvarende 20 % av merfangstens verdi, dersom merfangsten ikke var tilsiktet, skriver Råfisklaget. Men selv om Råfisklaget mener at fisket ikke var tilsiktet, mener de at det var direkte fiske etter hyse.

BANNER Hirtshals fiskeauktion

LES OGSÅ:

Facebook