Den eldre Selfasjarken med nesten ny motor ble solgt en pris nok både kjøper og selger var fornøyd med. Foto Solhaug Maritim

Med en rimelig eldre Selfasjark har en fisker fått god fart på fisket. Det er ikke alltid nødvendig å investere millioner for å kunne komme seg på havet med egen sjark. Etter å ha fått merke på en mindre 34 år gammel Selfasjark, kom sjarken i fiske i midten av april. Den viste raskt at det er mulig å fiske effektivt med liten sjark.

Tekst Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Den 12. april ble sjarken registrert i merkeregisteret, og første fangst ble levert 16 april. I løpet av de to ukene det bli fisket i april, ble det levert 2916 kilo sei og 123 kilo torsk. «Tomar» fiskeri i gruppe to, og har vel med denne fangsten vist at den kan fiske ganske så brukbart.

Gammel Selfasjark med nesten ny motor

«Tomar» ble bygget ved Selfa Arctic AS i 1990. Men med en tre år gammel motor, en Nanni N4 80 som yter 79 hestekrefter og bare har gått 1100 timer, burde sjarken ha mange år til seg som aktivt fiskefartøy.

Mange vil nok synes 79 hester er i minste laget. Men med lengde på 7,87 meter og bredde 2,83 meter, holder motoren rikelig når det fiskes med juksa. Mindre sjark og en ikke for stor motor betyr også at det blir et fornuftig drivstofforbruk.

Både start og forbruksbatteri er relativt nytt, hvilket er en trygghet når en ligger på havet.

Godt utstyrt for både line og juksa

Den nye eieren har fått en Selfasjark som er bra utstyrt med Olex, Furuni FCV – 581 L ekkolodd, VHF, Sailor radio, radar av merke Furuno, AP 200 autolpilot og Webasto.

Det viktigste er kanskje at den er rigget for mer enn juksa. Det er krabbebom. Linesetter og linekveiler og angelvinsj med utblødningsbinge. Fisken lages i to aluminiumskontainere som tar cirka 1400 kilo. Fra linekveiler er det renne til bløggebingen.

Sikkerhetsutstyret består av en redningsflåte og en overlevelsesdrakt.

Fikk en liten rabatt

Selger la etter det Fiskerimagasinet erfarer sjarken ut til en pris av 720 000 kroner. Ifølge søknad om erverv ble det avtalt en pris på 700 000 kroner, noe som nok både kjøperen Hans Magne Pedersen fra Myre i Nordland og selgeren Havleik Maritim AS i Alta fornøyd med.

Selfasjarken lå ute hos flere meglere, men siden det er Solhaug Maritime AS i Kirkenes som har bistått Hans Magne Pedersen med søknad om erverv, var de nok også megleren som fant en kjøper.

Havleik Maritim har kjøpt nesten ny sjark

Parallelt med at Havleik Maritim AS solgte den sin eldre Selfasjark, har de kjøpt seg en nesten splitter ny sjark. Denne har aluminiumskrog, er utstyrt med en motor som yter 400 hestekrefter og ble bygget i 2022. Den er omdøpt fra «Solveig» og har fått navnet «Nora 2» etter sjarken som ble solgt.

.

LES OGSÅ:

"Solveig" er nå solgt. På Solhaug Maritim som meglet salget ble pris oppgitt til 4,5 millioner kroner. Foto Solhaug Maritim

«Nora 2» har i tillegg til rettigheter til torsk, sei og hyse, tillatelse til å fiske kongekrabbe i åpen gruppe med faktor 1.

Den nye sjarken ble bygget av Kystteknikk Mechanical AS for Enoksen Fisk AS. Den ble lagt ut til salgs hos Solhaug Maritime AS med pris på 4 500 000 kroner.

Dette er en relativt avansert sjark, men også en ekte paragrafbåt. Lengde er 7,93 meter og bredde på 4,50 meter. I tillegg er baugen «skåret av», så forholdet mellom lengde og bredde er ikke så langt unna 2:1.

Selv om båten er under åtte meter, er den utstyrt med en kraftig Yanmar 6LY400 med ytelse på 400 hestekrefter. Det er et ZF sluregir og Sleipner sluregir både forut og akter. Fiskeutstyr er en 600 kg Lorentzen teine- og garnhaler og garngreier fra Meydam. Men eieren har nå solgt, og kjøpt større båt.

LES:  MINDRE SJARKER HAR FISKET GODT

Facebook