Teineskjær har fem leppefiskbåter med rettigheter. Nå skiftes en ut med eny leppefiskbåt til over to millioner kroner. Det er penger i de små fiskene, som denne bergnebben. Foto Terje Engø

Rederiet har bestilt en ny leppefiskbåt til utskifting av fartøyet og fortsetter å vokse. Familierederiet er blant landets største på leppefisk. Det er også bare to år siden de kjøpte en 30 meter lang snurrevadbåt.

Ervervstillatelse til sjarken som ble innvilget i begynnelsen av september. Rederiet kvitter seg med en eldre leppefiskbåt i forbindelse med kjøpet.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Fem av rederiets sjarker har rettigheter til å fiske leppefisk. Det ene av disse, Sotragutt, en Myrasjark med lengde på 6,65 meter og bredde på 2,60 meter. Den er utstyrt med en motor som yter 50 hestekrefter, og skal nå erstattes med en ny leppefiskbåt som bygges av Tobias Båt AS.

Teinegutt som nå skiftes ut, ble bygget av Norvald Ekren i Skogsvåg på Sotra i 2010 for kjøper i Måløy. Når den ble kjøpt av Teineskjær AS i 2020, fikk den Skogsvåg på Sotra som hjemsted, samme sted som den ble bygget.

Leppefiskbåt med kraftig fraspark

Den nye sjarken som skal leveres neste år, får en lengde på 7,8 meter, bredde på tre meter, og blir utstyrt med en Yanmar hovedmotor som yter 427 hestekrefter. Den blir ikke bare atskillig større, men får også skikkelig fraspark som gjør den atskillig raskere.

De fleste båtene er bygget av Tobias Båt AS

Teineskjær AS har for øyeblikket seks mindre fartøy. Det er Tempo LG4417 og Berggylt LG4574, begge med lengde på sju meter, samt Teinefisk LG6252 og Teinegutt LG 6253 som begge har en lengde på 7,70 meter. Rederiet eier også Teinemat, en 6,1 meter lang åpen båt bygget av Øien Båt AS. Sistnevnte er nevnt i søknad om erverv, men er ikke fiskeriregistrert.

Bare tre av fem har fisket i år

Selv om det er fem fartøy som har rettigheter til å fiske 48 000 leppefisk hver, er det bare tre av fartøyene, Temp, Teinefisk og Teinegutt som har levert fangst i år. Til sammen har disse tre fartøyene per 24. september fisket 60 358 grøngylt, 27 914 bergnebb og 3745 berggylt.

Eier to større hvitfiskbåter

Teineskjær eier også rederiet Moskenes Torsk AS i Sørvågen i Finnmark. Dette rederiet eier to fiskefartøyer. Det ene garnbåten Teineskjær, med lengde på 23,1 meter, det andre snurrevadbåten Barholm med lengde på 30 meter. Barholm ble kjøpt i august 2021, mens Teineskjær har vært i rederiets eie siden den ble bygget ved polsk verft i 2005.

Når Sotragutt er skiftet ut, vil fire eller fem av rederiets leppefiskbåter være bygget av Tobias Båt AS. Nybygget som nå er bestilt har ifølge ervervssøknaden en pris på 2,45 millioner kroner.

Teineskjær AS er ett familierederiet som eies av Sotrabuene Ståle, Eivind, Hans Bjarte og Hans Arne Skoge.

LES OGSÅ:

Får drømmepris for fisk tatt på juksa i Skagerrak

Noen få meter kostet et fartøy hundretusener