Sunny Lasy er ett av to ringnotfartøy som siste døgn har fisket inne i Kvænanngen. Foto Aage Schjølberg, Shipspotting

Fiskeridirektoratet besluttet for en uke siden, å åpne midlertidig for fiske etter norsk vårgytende sild med not innenfor fjordlinjene i Kvænangen og Reisafjorden for fartøy som har adgang til å delta i kystfartøygruppen. I går kveld fikk også to store havfartøy adgang til å gå inn i Kvænangen og Reisefjorden for å fiske NVH-sild.

                                    .

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Når Fiskerimagasinet henvender seg til FMC i Bergen, får vi opplyst på email med referanse til J-melding 188-2023:  Den 6. november åpnet Fiskeridirektoratet opp for at kystflåten kunne fiske innenfor grunnlinja, at det er derfor «Sunny Lady» (86,5 meter) og «Havstål» (71,6 meter) fisker innenfor grunnlinja.

Direktoratet har åpnet for prøvefiske

Dette stemmer ikke helt, da j-meldingen bare åpner for kystnot. Og Kystvakten forklarer det hele litt annerledes. Dette er et forsøksfiske.

Skipssjef på kystvaktfartøyet KV «Bison» opplyser derimot at det er Fiskeridirektoratet som har gitt de to fartøyene adgang til å utføre prøvefiske innenfor grunnlinja.

– Jeg vet ikke hvor mye fangst det er tatt. «Havstål» gjorde et kast på 40 tonn i går, noe som nok var mindre enn de håpet på, sier skipssjef på KV «Bison».

Etter det en kan se ut fra bevegelsene på AIS ligger både «Sunny Lady» og «Havstål» og pumper fangst. Men om fangstene er store nok til at flere fartøy vil utnytte muligheten til å fiske inne i Kvænangen eller Reisefjorden gjenstår å se.

Sjarkfiskere vil ha fisken innenfor grunnlinja

Flere fiskere har kontaktet Fiskerimagasinet på lørdag formiddag og uttrykt både irritasjon og forbauselse over at så store fartøy blir tillatt å fiske inne i fjordene. Det er ikke ukjent at det ofte er konflikter mellom ulike flåtegrupper langs kysten. Sjarkfiskere ser på grunnlinja som en hellig grense som skal beskytte dem.

Betent konflikt

En skipper på en mindre kystbåt fisker som ikke ønsker å stå frem med navn i det som er en litt betent konflikt, sier i en kommentar:

– Er bare noen få år siden et ringnotfartøy fikk avslag å fiske innenfor fjordlinjen i romjulen. Da var det ingen båter som fiska sild. Syns det er veldig rart at hav nå får lov å gå innenfor. Spesielt etter at vår nye fiskeriminister har sagt hun skal styrke sjarkflåten, så gir hun tillatelse til dette her på hennes vakt.

Andre fartøy enn kystnot som nettopp fikk tillatelse til å fiske NVG-sild innenfor grunnlinja, og noen få ringnotbåter som utøver prøvefiske, er låst til fjordlinjene. Innenfor er det kun båter under elleve meter som kan fiske. Derfor reagerer en del sjarkfiskere nå på at også store havfiskefartøy får lov til å fiske NVG-sild innenfor.

Nå fisker "Havstål" NVH-sild inne i Kvænangen. Foto Aage Schølberg, Sjipspotting.
AIS-sporet til "Havstål". Skjermdump Marine Traffic.
AIS-sporet til "Sunny Lady" Skjermdump Marine traffic.
egenannonse
Facebook