En fiskefilet formet av hakket fiskekjøtt, er det en filet eller et farseprodukt? Hva gjør en om en har noen titalls kilo med biter og avskjær av torsk, rødspette og Alaska pollock? Det er alltid avkapp og svinn når det produseres filet. Noen fabrikker leverer dette til produksjon av kattemat eller blander det i farse. Men nå kan det bli knapt med fisk i kattefôret. For nå selges det som fiskefilet!
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Det danske handelsselskapet Food with you har fokus på sjømat og det nordiske markedet, ifølge deres nettside. De har en stor produktportefølje av både eksklusive og kanskje ikke like eksklusive produkter. Ett av de ikke så eksklusive produktene de selger er «Panerte fiskefilet», …. men som det står med litt mindre skrift: «Sammensatt av stykker av fisk».
Begrepet fiskefilet fått et nytt innhold
Enda mer spennende blir produktet når en leser på innholdsdeklarasjonen:
Inngredienser: 60% hakket fisk. (Rødspette (Pleuronectes platessa), Torsk (Gadus morhua), Alaska sei (Theragra chalcogramma)). 40 prosent panering. Normalt angis innhold i rekkefølge etter hva det er mest av. Så her er det mest rødspette og minst Alaska sei, som normalt kalles Alaska pollock på oversikt over ingredienser.
Det høres selvsagt bedre ut for mange konsumenter når det kalles fiskefileter, istedenfor nuggets, fiskefingre eller andre produkter hvor det ofte brukes små biter med fisk, som enten presses sammen eller lages til en grov farse. Men med tre fiskeslag i «fileten» som består av hakket fisk, har nok begrepet «fiskefilet» fått et nytt innhold.
Hakket fiskekjøtt kalles oftest noe annet
Fiskerimagasinet har sjekket et par kjente merker som Findus og First Price. Vi finner ikke at de selger fiskefilet som egentlig er sammenpresset hakket fiskekjøtt som filet, selv om en del produkter er laget av samme eller lignende råstoff.
Findus produserer lignende produkter. Blant annet «Sprøbakte Crispies». På baksiden står det: «Panerte stykker av kvitlaks». De panerte stykkene inneholder 54 prosent kvitlaks, – eller vassild som fisken egentlig heter. Panerte stykker inneholder nok også fiskefilet, men kalles for «stykker».
Findus har også «Frøbakte fiskefileter». Dette produktet inneholder 61 prosent Alaska pollock. Resten er panering. Men det står ikke noe om at de har hakket fiskefiletene for så å forme dem på nytt. Formen på disse filetene tyder på at det er loin, – den øvre delen av fileten som er panert.
“Fiskefileten” produseres i Nederland
De spesielle fiskefiletene distribueres av handelsselskapet Food with you ApS som holder til i Vejle i Danmark. Som handelsselskap får de produktene produsert ved fabrikker i flere land. De panerte «fiskefiletene» produseres av nederlandske Van der Lee Seafish B.V. i Urk.
Dette selskapet produserer et stort antall sjømatprodukter. Det er 150 ansatte som årlig foredler 9000 tonn med fisk. De oppgir at 45 prosent av råstoffet er fisk fra Nordsjøen, 30 prosent fra andre steder i verden, og 25 prosent er foredlede produkter uten at opprinnelse spesifiseres.
Van der Lee Seafish B.V driver også en bomtråler som i hovedsak fisker flatfisk i Nordsjøen og den engelske kanal. På sine produktsider oppgir de at de tilbyr et produkt som kalles «Preformed pollack filet». Det er fiskekjøtt presset til form av en filet.
God bruk av biprodukter
For det nederlandske selskapet er det både fornuftig og økonomisk riktig at biprodukter fra filetproduksjon kan brukes til andre produkter. At produktet er merket som «Panerte fiskefileter» er det Food with you ApS som bestemmer. Produktet inngår som ett av flere under merkevaren «Golden Choice».
Food with you ApS tilbyr “Preformed fish” på sin engelskspråklige nettside. Det beskrives der som “budget friendly breaded products. Det er torske- og laksefilet formet av råmateriale og panert. I tillegg kommer nå rødspette. For den nederlandske partneren er det en stor fordel, da de har stor tilgang på avskjær fra filetering av rødspette.
Rimelig, men ikke fiskefilet av den grunn
Fiskerimagasinet kjøpte en pakke med nettoinnhold på 700 gram (420 gram fisk og 280 gram panering) fordelt på sju fileter på 100 gram hver. Prisen hos butikkjeden Lidl var 30 danske kroner, tilsvarende 47 norske kroner. Omregnet til kilopris er det 67 kroner per kilo for produktet. Til denne prisen får en for tiden sannsynligvis ikke en gang pangasiusfilet fra Vietnam. Men selv om det er billig, og noen kanskje mener det smaker godt, er det å kalle hakket fiskekjøtt formet til utseende av filet, å strekke strikken veldig langt.
Smakte «fiskefileten» godt?
Fiskerimagasinet prøvesmakte en av filetene. Det var svært lite fiskesmak. Konsistensen minnet heller ikke om fiskefilet, men heller om en slags grov fiskekake, men mer deigete. Det var mulig å finne noen små fiskebiter, men å si at produktet var sammensatt av små fiskestykker, ble en overdrivelse. Det var mer snakk om farse med noen små grovere biter.
Produktet var tilnærmet smakløst.
Skal det trilles terning, så blir det en svak ener. Men kanskje er dette et produkt som passer for de som ikke liker fisk, og som gjerne vil tro at de spiser fiskefilet. For dette var tamt og smakløst.