Håbrannen ga lite uttelling for fiskerne, men ble til stor glede for fiskeinteresserte under Bergen Matfestival. Foto Tove Randi Rasmussen

En håbrann utstilt i en stor fiskedisk satt opp på Festplassen i Bergen i forbindelse Bergen Matfestival som ble arrangert fredag og lørdag ble raskt et populært fotomotiv. Fisken som ble en maskot ble gitt navnet Håbrann Håvard.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

– Jeg har fått to av disse haiene i år. De gikk i garnet med få dagers mellomrom.

Det er svært liten interesse for denne fisken. For den første som var 85 kilo fikk jeg ti kroner per kilo, og for den andre som var på 123 kilo og ble tatt fem dager senere fikk jeg en krone per kilo, sier Bjørn Sørvik til Fiskerimagasinet.

Bjørn fisker med sjarken «Vikøy» ut av Brandasund på Bømlo sør for Bergen. Fangst leverer han normalt til Brandsund Fiskeoppdrett. Den dagen han leverte Håvard som hadde en vekt på 85 kilo, hadde han i tillegg 236 kilo fordelt på brosme, lyr, breiflabbhaler, lysing, torsk, sei og annen fisk.

Håbrann er rødlistet fisk som gir småpenger

Håbrann er en rødlistet haiart. Det er ikke lov å drive direkte fiske etter haien. Når den blir tatt som bifangst, skal den slippes ut igjen om den er levedyktig. Er den døende eller død er det opp til fiskeren om den kastes på havet eller leveres i land.

Bjørn kan nå forvente at han for håbrannen «Håvard» får beholde 20 prosent av fangstverdien på sirka 850 kroner. Det vil si 170 kroner! For den andre håbrannen fikk han 123 kroner, og etter inndragning av fangstverdi vil han ha 24,60 kroner for arbeidet med å levere den over hundre kilo tunge fisken.

Fiskerimagasinet har tidligere skrevet om reglene som gjør at mye håbrann blir dumpet død eller døende, og uten at fangsten da nødvendigvis blir rapportert

Når denne haien bringes i land og selges videre i butikk er prisen gjerne flere hundre kroner per kilo.

Ikke plikt til å føre i land håbrann

I «Forskrift om forbud mot fiske og fangst av brugde, pigghå, håbrann og silkehai» fremgår det at det er «forbudt å fiske og lande håbrann». Ifølge forskriften åpnes det ikke for bifangst av håbrann, og det påpekes at eventuell levedyktig bifangst straks skal slippes på sjøen. Når det gjelder død eller døende håbrann gjelder det ikke ilandføringsplikt, men alle fangster skal likevel rapporteres.

Les også:

Facebook