Det er fortsatt ikke ofte det blir tatt slike fangster. Foto Frøystad AS

Kamskjellfiske kan bli en viktig næring langs kysten. Etter at Frøystad AS introduserte kamskjellteiner, har en del fiskere forsøkt å fiske kamskjell med teiner utstyrt med lys. Erfaringene er varierte, og det fleste har fått små eller ingen fangster.

Av Terje Engø

Epost. terje@fiskerimagasinet.no

Nå bringer Frøystad videre gode råd fra britiske Fishtek Marine. Ifølge Hallgeir Frøystadvåg, i Frøystad AS som har rettighetene til å selge lys og annet utstyr utviklet av Fishtek Marine, har det i Facebookgruppen «Kamskjellfiske» vært en rekke fiskere som har opplyst om dårlige og ofte ingen fangster. Derfor har de publisert et skriv med gode råd fra Fishtek Marine.

Bruk av lys som lokkemiddel i teiner utviklet seg til et fiskeri i Storbritannia etter at Fishtek Marine, i samarbeid med en lokal fisker fra Cornwall, snublet over dette denne fiskemetoden for tre-fire år siden. Siden den gang har de viet tid og ressurser til å utforske potensialet i denne metoden.

Samtidig har en rekke norske fiskere forsøkt å fiske kamskjell med teiner. Skal en dømme etter Facebookgruppen «Teinefiske etter kamskjell» er det heller magre resultater for de fleste.

Lys tiltrekker kamskjell

Det hele startet som en tilfeldighet, men raskt ble det klart at lys kunne spille en rolle i å tiltrekke kamskjell. Fishtek Marine har i flere år gjennomført en rekke forsøk, både i tanker og i sjøen, for å kartlegge hvilke faktorer som spiller inn på om fisket er en suksess eller ikke.

Disse forsøkene har fokusert på lysintensitet, lysfarge, blinkfrekvens og utforming av teinene. I tillegg har de samlet inn tilbakemeldinger fra fiskere og egne observasjoner for å få et helhetlig bilde av hvordan lys og andre faktorer påvirker fangstratene.

ScallopLight – spesialutviklet for kamskjell

For å optimalisere bruken av lys har Fishtek Marine utviklet «ScallopLight», en lyspære/ lampe for kamskjellfiske. Den har en intern linse som samler lyset parallelt med havbunnen, noe som bidrar til å tiltrekke kamskjell. Tester har vist at bruk av ScallopLight kan føre til gi gode fangster, med rapporter om teiner som inneholder over 30 kamskjell, og i noen tilfeller opptil 90.

Viktige faktorer for suksess

Selv om lys er en viktig faktor, er det flere andre variabler som spiller inn på fangstratene Fishtek Marine har identifisert følgende nøkkelfaktorer:

Områder med sterk strøm er ikke nødvendigvis de beste for kamskjellfiske med teiner. Det ser ut til at gode fangster oppnås etter perioder med høy bølgepåvirkning av bunnen. Da løftes kamskjellene ut av sine groper i sanden. Dette bør gjerne sammenfalle med en periode med springflo, da kamskjellene har en tendens til å bevege seg mer.

Dette anbefaler Fishtek Marine

For å oppnå best mulig resultat anbefaler Fishtek Marine følgende praksis:

Bruk tenker med fem teiner, plassert med 20 meters mellomrom.

*   Sørg for at teinene er tunge nok til å holde seg på plass, selv i litt tung sjø.

*   Sørg for at kamskjellene ikke kan gli ut av teinene ved haling.

*   Sørg for at det er en seksjon ved enden av teinen nær døren som bare er nett, slik at kamskjellene faller ned mot denne når du haler og teinen holdes vertikal i vannsøylen, slik at kamskjellene ikke faller tilbake ut av inngangen!

*   Sørg for at lyspæren er rundt 15 cm fra havbunnen.

*   La teinene ligge i minst 5 dager, eller til du finner en god lokalitet.

Skal det bli fangst, er det mange faktorer å ta hensyn til. Foto Frøystad AS

Nedgravde kamskjell går ikke i teiner

Forsøk har vist at kamskjell som har gravd seg ned i sand eller grus sjelden beveger seg inn i teiner. Bølger og dønninger kan bidra til å løfte kamskjellene ut av sine groper, noe som gjør dem mer aktive og at flere går i teiner.

Springflo og lavt tidevann

Fangstraten ser ut til å øke i perioder med springflo. Dette kan skyldes at det er mindre sediment i vannsøylen, noe som gjør det lettere for kamskjellene å bevege seg.

Hvor lenge på samme sted?

Forsøk har vist at kamskjell kan bevege seg inn i teiner med lys i løpet av få minutter. I praksis anbefales det imidlertid å la teinene ligge i 4 til 5 dager.

Noen fiskere foretrekker å la dem ligge i 3 dager, mens andre lar dem ligge i opptil 12 dager. Dette avhenger av lokale forhold og faktorer som tettheten av sjøstjerner, som kan spise kamskjell. ‘

Ved å fiske i ulike områder med lenker på fem teiner, kan produktive områder lokaliseres.

Dybder fra 3 til 60 meter

Vanndybden er i seg selv ikke nødvendigvis avgjørende, men faktorer som lysforhold spiller inn. Mørkere miljøer ser ut til å gi mer konsistent fiske på grunn av lavere lys i omgivelsene.

Lys er en nødvendighet

Uten lys vil du ikke fange kamskjell! ScallopLight er spesielt designet for dette formålet, med en intern linse som sprer lyset parallelt med havbunnen, for å hjelpe med tiltrekning.  Hvordan lysets spres er basert på erfaringer fra forsøk i tanker.

Lokalitet er svært viktig

Bortsett fra lys i teinen, er lokaliteten teinene settes på svært viktig. I noen områder ser det bare ut til at kamskjell ikke beveger seg, og dette kan være utrolig lokalisert – innen så lite som 100 meter. Andre steder er det atskillig mer bevegelse.

Det var i første uke av april fisket 109 tonn kamskjell. I sluttseddelregisteret er dette fordelt på følgende med hensyn til redskap:

70 tonn kamskjell – ukjent hvor mye med teiner

69,2 tonn er håndplukket, enten av dykkere eller fridykkere. 39,9 tonn er fisket med «andre redskap». Hva som eventuelt gjemmer seg bak «andre redskap» er vanskelig å si. Det er neppe et stort kvantum som er tatt i teiner i kommersielt fiske.

Frøystad AS opplyser at kamskjellfiske med teiner fortsatt er på teststadiet i Norge.De  første teinene kom i sjøen i slutten av september i fjor. Noen av Frøystad sine kunder melder om liten eller ingen fangst, mens flere får kamskjell i sine teiner.

Den største kjente fangsten er 17 kamskjell etter. en uke er det beste vi har hørt om. I Storbritannia der det er mer erfaring med kamskjellteiner er den største kjente rekorden i en kamskjellteine hele 90 skjell.

Les også:

Facebook