EndreDyrøy kolmule
«Endre Dyrøy» var årets første norske båt som leverte kolmule til TripleNine i Thyborøn. Foto Tine Jensen Le Breton

Onsdag legger «Malene S» til kai ved TripleNine i Thyborøn lastet med kolmule. De har meldt inn 1650 tonn kolmule til Norges Sildesalgslag. Mandag ankom «Endre Dyrøy» samme havn lastet med en last estimert til 1610 tonn kolmule. Gode store fangster vest for Irland gjør at kolmule nå leveres til mottak i en rekke land.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Frem til nå har mange kolmulefangster blitt levert til Pelagia i Killybegs. Fordelen ved å levere der er kort vei fra fiskefeltet og like kort tilbake. Men det er ikke kapasitet til å ta imot all kolmulen der. Derfor er «Slaatterøy» meldt inn 3250 tonn som skal leveres til Eskja H/F på Island, mens «Gunnar Langva» har solgt 2100 tonn til Hafsbrun P/F på Færøyene. Fangsten til “Slaatterøy” er kanskje den største noen gang levert av et norsk fartøy.

Nesten 400 000 tonn kvote på kolmule

Totalt har norske fartøy i år en kvote på 390 902 tonn kolmule. Til nå, tirsdag kl 13:00 er det innmeldt 32 880 tonn og seddelførst 25 971 tonn, totalt 58 851 tonn. Det vil si at det fortsatt gjenstår 332 051 tonn kolmule. Av total fangst er 53 232 tonn fisket i EU-sonen. Det vil si vest av Irland.

Kolmulefisket har startet uvanlig tidlig i år. I fjor var det på dette tidspunkt ikke meldt inn ett eneste tonn med kolmule, og i 2022 var kvantum per 06. februar bare 244 tonn fisket av industritrålere i Nordsjøen.

ARTIKKEL FORTSETTER NEDENFOR ANNONSE

«Endre Dyrøy» losset 1610 tonn kolmule basert på kvantum innmeldt til Norges Sildesalgslag. Foto Tine Jensen Le Breton
egenannonse

En rekke båter seiler vestover

Det vil sannsynligvis bli levert store fangster med kolmule fremover. En rekke fartøy, deriblant «Christina E», «Ola Ryggefjord», Havskjer» og flere andre er på vei mot fiskefeltene vest av Irland og Rockall, i tillegg til fartøyene som allerede befinner seg der.

 

https://www.999.dk/en/contact/triplenine-thyboroen/Den store aktiviteten i kolmulefisket betyr at norske fiskemelfabrikker vil ha det travel fremover. Det betyr også at fabrikker som Tripleninne i Thyborøn, Hafsbrun på Færøyene og Eskja på Island, samt Pelagia i Killybegs i Irland vil få rikelig tilgang på råstoff. Det er ikke bare norske fisker som fisker kolmule. Blant annet er danske «Isafold» på vei til Skagen med en last.

LES OGSÅ

Facebook