Det er ikke straff når Fiskeridirektoratet inndrar verdien av årets fangst. Foto Erlend Astad Lorentzen, Havforskningsinstituttet.

Mens flere båter fikk omgjort sine vedtak om administrativ inndragning, har to leppefiskbåter millioninndragning som Fiskeridirektoratet nekter å ettergi, selv om de er identiske med tilsvarende krav andre båter har ettergitt. – Jeg føler meg hjelpesløs og fortvilet sier fisker Jørgen Torset.

                                              .

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Fiskeridirektoratet stadfestet 14. mars 2024 vedtak om administrativ inndragning av fangstverdier for leppefiskbåtene «Alken» og «Utrygg I», på henholdsvis kr. 914.564 og kr. 696.381.

 Advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag har påklaget vedtakene til Fiskeridepartementet. Det er også en annen båt som er i samme situasjon som “Trygg I” og “Alken”.

For sen med å laste opp leveringsavtale

Inndragningsvedtakene som er rettet mot Jørgen Leira og Torset & Oldervik ANS, begge etablert i ENK i Foldfjorden i Aure kommune i Møre og Romsdal, kom etter kontroll 17 -18 august 2020.

Kontrollene avdekket at fartøyene hadde startet fisket før kopi av leveringsavtale med godkjent kjøper var opplastet elektronisk til Fiskeridirektoratet, i strid med bestemmelsene i daværende deltakerforskrift § 43. Rederiene hadde avtale med Lerøy om levering av leppefisk.

Jørgen Leira er en av to deltakere i Torset & Oldervik ANS. For kravet mot dette selskapet hefter han sammen med partneren Terje Oldervik solidarisk for hele beløpet.

Vedtak i strid med forvaltningspraksis

Vedtakene, mener advokat Ståle Hellesø, er i strid med klage- og forvaltningspraksis som ble etablert i 2021. Høsten 2021 ble flere lignende saker behandlet, og alle vedtak om inndragning ble enten omgjort eller klagene tatt til følge. Fiskeridirektoratet konkluderte da med at manglende innsending av kopi av leveringsavtale ikke var et brudd som skulle gi grunnlag for administrativ inndragning etter havressursloven § 54. Blant annet ble en klage i tilsvarende sak tatt til følge i september 2021, og en tilsvarende sak med samme faktum opphevet dagen etter.

Kravet om innsending ble fjernet i 2022

I 2022 tillegg ble kravet om innsending av kopi av leveringsavtale før oppstart av fiske fjernet i deltakerforskriften. Det understreker at alvorligheten i denne «forglemmelsen» ikke ble sett på som direkte alvorlig. Likevel er de to leppefiskbåtene ilagt administrativ inndragning av all fangstinntekt fra leppefisk inntjent i det aktuelle året. Ikke bare inntekt frem til situasjonen ble rettet, men også for inntekt etterpå.

De to sakene som nå er avgjort av Fiskeridirektoratets klagesaksenhet ble oversendt direktoratet i august 2021, mindre enn en måned før klageinstansen slo fast at slike overtredelser ikke skulle gi grunnlag for inndragning. At sakene til «Utrygg I» og «Alken» ikke ble behandlet sammen med de andre sakene i 2021 finner advokaten overraskende.

Klagesaksenheten tok ikk hensyn til ny praksis

I november 2022 ble sakene ble overført til Fiskeridirektoratets nye klagesaksenhet, men først behandlet 14. mars 2024, halvannet år senere. Vedtakene ble opprettholdt, og det kan ifølge Hellesø virke som om klageinstansen tilsynelatende ikke var kjent med den etablerte praksisen fra 2021.

Advokat Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag ber derfor om at klagevedtakene omgjøres av Fiskeridepartementet i tråd med tidligere praksis. Men tiden har gått. 17. januar tok Hellesø kontakt med Fiskeridepartementet.

– Vi skulle få et svar i løpet av en uke. Men siden har det vært stille, sier Torset til Fiskerimagasinet.

Liten feil – enorme konsekvenser

Torset forklarer at han er dypt fortvilet, og fortsetter:

– Feilen var at vi trodde kontrakten ville bli sendt inn av Lerøy. Så fikk vi kontroll. Der deltok også Mattilsynet som hadde kopi av kontrakten.

– Det skulle så gå et halvt år før vi hørte noe mer, – det vil si i februar året etterpå. Så etter 3,5 år blir vi varslet om at kravet skal kreves inn. Det skjer ved at alt vi får betalt for fangst, – absolutt alt – blir inndratt av Råfisklaget.

– Heldigvis har vi hatt penger på bok som har gjort at vi klarer å holde hodet over vannet. Men vi må fiske for nesten en million på den ene båten før det kommer en eneste krone inn på konto til oss. Den andre båten ligger i havn og er ikke i fiske, men straks den er det vil den måtte fiske for over 600 000 før den kan tjene noe.

Inndragningen er “ikke straff”

– Det skal jo ikke være straff ifølge direktoratet. Hvordan oppleves det, spør Fiskerimagasinet.

– Selvfølgelig oppleves det som straff. Når vi trekkes for beløpene, så tas det ikke hensyn til at vi har hatt en halv million i lott å betale, samt utgifter til diesel og drift. Det betyr at halvannen million rammer som med rundt 2,5 millioner kroner.

Nå kan vi ikke ha mannskap, for alt vi fisker for blir inndratt, og det uten hensyn til at mannskap skal ha lott. For svært mange fiskere ville dette være kroken på døra.

Opplever direktoratet som arrogant

– Jeg opplever behandlingen vi får som svært arrogant. Og når klagesaksenheten ikke tar hensyn til at regelverket ble endret da det viste seg at det ikke var lov å kreve digital innsending av leveringsavtale, samt at  flere andre fartøy fikk omgjort vedtak, så er det verken likhet for loven eller rettferdighet, sier en fortvilet fisker til Fiskerimagasinet.

Hellesø også anmodet Råfisklaget, som i mai i fjor krevde de inndratte beløp innbetalt, om å stille kravene i bero inntil departementet har behandlet saken. Men dette er avslått av Norges Råfisklag som henviser til Fiskeridirektoratet.

Ved administrativ inndragning som i denne sak tilfaller det inndratte beløpet salgslaget, i dette tilfellet Råfisklaget. Beløpet trekkes av fangstverdi som et fartøy leverer eller gjennom innkreving via Statens Innkrevingssentral.

Det er også fra Hellesø sin side prosedert på at kravene er foreldet, uten at verken Fiskeridirektoratet eller Norges Råfisklag har villet akseptere det.

LES OGSÅ:
Protesterer mot administrativ inndragning før klagebehandling
Inndragning på nesten 100 000 for å gjøre som andre
Facebook