Egenrapportering fra norske turistfiskebedrifter viser at fisketurister frem til 30. september har fisket 34 863 kveiter. Av disse er 14 654 sluppet ut igjen, mens 20 209 er tatt vare på. Om ikke fisketurismen og fritidsfisket etter kveite begrenses, ville disse gruppene ta 30 prosent av kvoten Havforskningsinstituttet anbefaler for 2025.
Av Terje Engø
Turistfiskere og sportsfiskere skal sette ut igjen kveite som er under 84 centimeter. Det vil i praksis si kveiter med vekt på cirka sju kilo. All kveite som er større kan beholdes. Fiskeridirektoratet har ingen statistikk som viser antall kilo som fiskes av «turistfiskere». Det er også en del usikkerhet rundt tallene, siden dette er egenrapportering.
Flere hundre tonn tatt av fisketurister
Hvis en legger til grunn snittvekt på kveiter som beholdes er 10 kilo, har fisketurister så langt i år stått for et uttak på 200 209 kilo. Tallet er nok i realiteten en del høyere. I tillegg kommer fritidsfiske med line, garn og stang langs norske kysten. Havforskningsinstituttet har estimert at det fiskes dobbelt så mye kveite per år som den anbefalte kvote for 2025.
I fjor tok yrkesfiskere over 3600 tonn. I tillegg tok turistfiskere og fritidsfiskere antakelig over 600 tonn. Både yrkesfiskere og turistfiskere/frititidsfiskere satte ut igjen flere titusen kveiter. Kveite som blir satt ut etter å ha gått på fiskeredskap antas å ha relativt høy overlevelsesgrad. Det må antas at spesielt turistfiskere og fritidsfiskere som ofte fisker med lett og spinkel redskap sliter et stort antall kveiter som blir gående med krok eller sluk i gapet, eller blir påført skader når de løsnes fra redskapen.
Fanges også med harpun
Ved linefiske etter kveite bruker de fleste yrkesfiskere og en del fritidsfiskere sirkelkroker beregnet på stor fisk som kveite eller tunfisk. Disse fester seg ofte i munnvikene, og fisken er lite skadd når denne fjernes og fisken slippes.
Spesielt i Nord-Norge foregår det også fiske etter kveite med harpun. Oftest lokaliseres kveiter fra broer, kaier eller fra mindre båt. Når de er lokalisert liggende på bunnen blir harpunert av fridykkere, og noen ganger dykkere med froskemannsutstyr.
Å jakte kveite med harpun krever både trening og korrekt utstyr. Det er grunn å tro at en del kveite skades og at noen blir svømmende rundt med harpunen i kroppen.
Nettstedet Frivannsliv har DENNE interessante artikkelen om det å jakte kveite med harpun.
Utfordrende å finne effektiv regulering
Om Havforskningsinstituttets kvoteråd for 2024 blir gjort gjeldende, vil det antakelig skape diskusjon om turistfiske og fritidsfiske etter kveite. Med en kvote på 2054 tonn vil 600 tonn redusere kvoten tilgjengelig for yrkesfiskere med cirka 30 prosent.
Å regulere turistfisket og fritidsfisket er komplisert. Men økt minstemål, maks antall fisk per døgn (kalt bag-limit i mange land), forbud mot eksport av kveite tatt av turister, forbud mot bruk av harpun, forbud mot bruk av kveiteline i fritidsfiske, samt påbud om at fisketurister må slipp alle kveiter over 25 kilo (kan bare ta med 18 kilo ut av Norge) kan være tiltak som hver for seg reduserer uttaket av kveite.
Les også:
81 båter med mer enn 5000 kilo kveite