Fisket er så godt at trålerne får bingene fulle med sjøkreps. Foto privat

Årets fabelaktige fiske etter sjøkreps på dansk side av Skagerrak fortsetter etter at det sakket av litt i midten av mars. Det er i år losset 1 171 tonn sjøkreps frem til cirka 12. mars. I fjor var kvantumet 734 tonn frem til 31. mars. Dette kvantum inngår noe sjøkreps fisket i Kattegat.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Siste 20 år er det bare i 2018 at det ble levert tilnærmelsesvis like mye kreps i danske havner som i år. Det året ble det i første kvartal fisket 1317,4 tonn sjøkreps. Men det er kvantum for hele første kvartalet. I oversikten vi har hentet inn fra danske fiskerimyndigheter, er det bare registrert fangster frem til rundt 12 mars. Den siste uka har det vært et svært godt fiske, og totalt kvantum i første kvartal i år vil med stor sannsynlighet overgå fangsten i 2018 med god margin.

I 2021 var det også et godt krepsefiske. Da ble det levert 1142 tonn kreps i første kvartal. Men dette kvantum er for lengst passert i år.

Lavere pris – men også mindre i størrelse 

Prisen på sjøkrepsen i år er presset på grunn av store kvantum. I fjor ble den i første kvartal betalt en snittpris på 66 danske kroner (100 norske kroner), mot 60 danske kroner (91 norske kroner) i år. Disse prisene er ikke direkte sammenlignbare med sjøkreps levert av norske trålere i Norge. Sjøkreps som fiskes  i norsk farvann er i snitt noe større, og minstemålet er lavere i Danmark. Og selv om prisene er litt lavere enn i Norge, er fangstratene mye større.

Bare en norsk tråler har levert kreps i år

I kvantum inngikk det i fjor cirka 12 tonn losset av norske tråler, i første rekke i Hanstholm. I år er det bare landet kreps av norske båter i Hirtshals. Og all fangst, over femten tonn totalt, er levert av tråleren «Rønø».

Når Fiskerimagasinet i dag tirsdag har kontakt med «Rønø», kan de fortelle at de på to slep i går og ett slep i formiddag til har fått til sammen 1480 kilo.

Flere norske vurderer krepsetrål

Etter det Fiskerimagasinet kjenner til er det flere som vurdere å satse på krepsefiske i Skagerrak hele eller deler av året. Krepsen er litt dårligere betalt enn reker, men fisket har bare halve drivstofforbruket av reketråling.

En fordel med krepsetrål er at det i tillegg er lov med bifangst, og ikke behov for rist. Krepsen utgjør derfor normalt under halvparten av vekten på fangsten.

Ved å fiske korrekt får båtene utnyttet muligheten til å fiske verdifull bifangst som lomre, rødspette, breiflabb, lysing og en rekke andre fiskeslag. Det viktigste er å unngå bifangst av torsk. Siden norske båtene ikke har kvoter på torsk i dansk sektor, er det en bifangstgrense på 2,5 prosent torsk.

Bifangsten selges på auksjon i Danmark, og ofte utgjør den like stor eller større verdi enn sjøkrepsen.

Strandby Fiskeauktion størst på sjøkreps

Tidligere var det den nå nedlagte fiskeauksjonen i Skagen som var størst på sjøkreps. Mens det er Strandby Fiskeauksjon som til nå i år har omsatt mest sjøkreps, med et kvantum på hele 385 tonn, er det Hirtshals det losses mest kreps. Frem til midten av mars er det losset hele 469 tonn i Hirtshals.

Av sjøkrepsen som losses i Hirtshals, blir et stort kvantum kjøpt av Læsø Fiskeindustri. De kjøper opp sjøkreps i flere danske havner. Sjøkrepsen pakkes for eksport, – i hovedsak som fryst kreps.

LES OGSÅ:
Sjøkreps: Fangst kraftig opp for teiner og trål
Satser på sjøkreps og rødspette

 

Facebook