
Fiskeridirektoratet har ilagt rederiet Karianne AS et overtredelsesgebyr for brudd på ERS-forskriften. Vedtaket ble gjort som følge av kontrollen av fartøyet «Karianne» ved Øksfjord Fiskeindustri AS den 19. april 2024. Det var ingen mistanke om forsøk på ulovlig omsetning. ndelig avgjort i direktoratet, men er anket.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Skipper Tor Arnfinn Pleym rapporterte inn 2900 kilo sei, mens den faktiske vekten viste seg å være 4773 kilo. Tilsvarende ble 8000 kilo torsk rapportert, mens den reelle mengden var 7172 kilo.
Dette resulterte i en underrapportering på 39,24 prosent for sei og en overrapportering på 11,54 prosent for torsk. Ifølge Fiskeridirektoratet utgjør dette et brudd på kravene til elektronisk fangstrapportering, som krever stor nøyaktighet i innmeldinger av fangst i rund vekt.
Regelverket som er brutt inkluderer ERS-forskriften, som regulerer kravene til elektronisk rapportering av fangst, og havressursloven, som setter rammene for forvaltning av marine ressurser.
Spesifikt fastslår Forskriften fastslår spesifikt at all fangst skal rapporteres i rund vekt fordelt på artskode (FAO-kode). I tillegg må melding om havneanløp inneholde tilnærmet korrekt oversikt over fangstmengden.
Forklarte at fartøyet var nytt
Skipper erkjente at avviket på 39 prosent for sei var stort, men argumenterte for at dette skyldtes flere faktorer. Han påpekte at fartøyet var nytt og at estimeringen av sei som bifangst i binger ennå ikke var godt innarbeidet.
Selv om fartøyet hadde hatt 30 sluttsedler siden det ble tatt i bruk, hadde det ikke vært like mange landinger der sei var estimert i binger. Han mente at det kunne ha oppstått feil i vannfyllingen i bingene, noe som kunne ha påvirket beregningene.




Nesten ny båt da feilberegningen skjedde
«Karianne» som har en lengde på 14,99 meter og bredde på 7,20 meter, ble overlevert til rederiet fra Grovfjord Båtbyggeri 19. desember 2023, og registrert i Merkeregisteret to dager senere. Fartøyet, som hadde en byggekostnad på rundt 35 millioner kroner, laster fisk som sei i bulk, i motsetning til det utskiftede fartøyet hvor det ble brukt kar. «Karianne» har kvoter på kvoter på torsk, hyse, sei, makrell og NVG-sild.
Skipper anførte også at feilestimeringen ikke ga økonomiske fordeler, siden fartøyets kvote på sei var 868 tonn og kun 130 tonn var fisket. Han mente derfor at det ikke var fare for overfiske eller skjult omsetning. Han har vært yrkesfisker siden 1999 uten tidligere reaksjoner på fangstrapportering. Han ba derfor direktoratet å vurdere å gi skriftlig veiledning fremfor gebyr.
Ikke mistanke om ulovlig omsetning
Fiskeridirektoratet avviste skippers argumentasjon og fastholdt at overtredelsen var alvorlig nok til å ilegge gebyr. De viste til at skipperens erfaring er avgjørende for korrekt rapportering, og at to og en halv måned med drift burde være tilstrekkelig til å etablere gode rutiner. Videre mente direktoratet at avviket i rapporteringen var betydelig større enn det som aksepteres som normal feilmargin.
Vedtak om gebyr av allmennpreventivt hensyn
Et viktig poeng i vurderingen var ifølge direktoratet at feilrapportering av fangst svekker tilliten til rapporteringssystemet og kan underminere kvoteforvaltningen. Selv om det i denne saken ikke var mistanke om forsøk på ulovlig omsetning, vektla direktoratet allmennpreventive hensyn. De understreket at korrekt fangstrapportering er en av de viktigste forpliktelsene i fiskerinæringen for å sikre en bærekraftig ressursforvaltning.
Basert på det direktoratet mente var alvorlighetsgraden av avviket og behovet for å opprettholde strenge krav til rapportering, besluttet Fiskeridirektoratet å ilegge overtredelsesgebyr. Selv om det var forståelse for at fartøyet var nytt og at rutinene fortsatt ble innarbeidet, ble dette ikke ansett som en tilstrekkelig grunn til å unnlate sanksjonering. Resultatet ble et gebyr på 23 413 kroner.
LES OGSÅ:
Protesterer mot administrativ inndragning før klagebehandling
Kunne tjent titusener på å dumpe litt hyse
Inndragning på nesten 100 000 for å gjøre som andre























Henning Kjeldsen ble nektet å investere i Norge – nå satser han igjen stort i Danmark



Fantastisk kolmulefiske – fangster leveres i hele Nordøst-Atlanteren


Forskjellsbehandles – leppefiskere fikk halvannen million inndratt


Protesterer mot administrativ inndragning før klagebehandling





