Skrei eller torsk, eller begge deler? Det kan nok virke forvirrende på noen. Da Fiskerimagasinet var innom kafeen på Sognaporten i Aurland i Sogn sist uke, kunne vi konstatere at årets skreisesong var historisk lang. For på menyen sto «Skrei – fersk torsk».
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Vi henvendte oss til de som arbeidet på kafeen, men møtte visse språkvansker. Så for å avklare om det fortsatt ble fisket skrei, kontaktet vi Sognaporten på epost for å få høre litt mer om den ferske fisken. Svaret vi fikk var som følger:
«Takk for din hyggelig tilbakemelding. Her var du god og litt mer på hugget enn oss. Her legger vi oss (fiske)flat, det er så klart torsk som man få servert hos per dags dato. Vi hadde Skrei tidligere i år, men som du poengterer er det ikke sesong for dette nå. Som vår leverandør er det Domstein vi bruker.
Vi har nå rettet opp i feilen og håper at vi ser deg som gjest også framover i den nye Sognaporten. Si ifra neste gang du er innom, så kan du kanskje gi oss landkrabber noen tips på vår nye meny som kommer til høsten», skriver Sognaporten i en usignert epost.
Kom med forslag til meny
Fisken var på menyen ikke merket med det kvalitetsmerket for Skrei, som er beskyttet varemerke registrert av Norges sjømatråd. Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden Lofottorsk som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard.
Det er ikke ulovlig å kalle torsk for skrei selv om den ikke per definisjon er skrei. Men misvisende blir det, samtidig som det er flott at Sognaporten har fisk på menyen!
Fiskerimagasinet takker for invitasjon til å gi tips til Sognaportens neste meny. Kanskje har noen av våre lesere tips. Det er kanskje fiskere eller mottak som kan levere fersk sjømat til vinteren? Epostadressen er: sognaporten@norwaysbest.com