Innmeldingsjournalen til Sildesalgslaget viser at det søndag har vært et fantastisk kolmulefiske. Hele 31 800 tonn ble meldt inn. Fangstene tas sørvest av Irland i internasjonalt farvann. Noen båter har fast avtale om å levere i Irland. De voldsomme fangstene gjør at det nå losses kolmule fra Island i nordvest, Norge i øst og Danmark i sør.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Den siste uka har sju fartøy levert 13 890 tonn på leveringsavtale uten å selge gjennom Sildelagets auksjon. «Vea» og «Vikingbank» har levert til samlet 3010 tonn til Karmsund Protein. Det resterende kvantum 10 880 tonn er levert til Pelagia sin fabrikk i Killybegs. Fartøyene som har levert her er «Rødholmen» (1530 tonn), «Zenit» (1900 tonn og 1800 tonn), «Kvannøy» (1650 tonn), «H Østervold» (2000 tonn), «Odd Lundberg» (2100 tonn).

Fordeler med fast avtale

Å levere på fast avtale har klare fordeler, illustrert ved at «Zenit» har kunnet melde inn fangster to ganger på en uke. Skulle de seilt til Norge med fangstene ville det krevd at mange døgn ville gå til seiling.

Artikkel fortsetter nedenfor
Det tok tid før "Odd Lundberg" fant kolmulen. Foto Odd Lundberg, Facebook.
Odd Lundberg kunne seile inn til Killybegs med 2250 tonn kolmule. Foto Aage Schølberg, Shipspotting.
Når Odd Lundberg først fant kolmulen, var det solide hal. Foto Odd Lundberg, Facebook.
Her siles fangsten før den går ned i RSW-tankene. Foto Odd Lundeberg, Facebook.

Å seile har også en kostnad i form av blant annet drivstoff. Døgn innspart i tid som medgår til å levere gir også potensial for å kunne bruke denne til annet fiske eller til vedlikehold.

Fortsatt stor aktivitet fremover

Til tross for at svært mange fartøy har meldt inn kolmule i løpet av helga, er det også en rekke fartøy som nå er på vei mot kolmulefeltene sørvest for Irland. Bant disse er «Ola Ryggefjord», «Havglans», «Odd Lundeberg», «Herøyfjord» og «Selvåg Senior». 10 til 15 norske fartøy ligger i tillegg og leter eller tråler etter kolmule. Det betyr at det nok blir stor aktivitet ved de fleste fiskemelfabrikkene i Irland, Storbritannia, Island, Færøyene, Danmark og Norge hele denne uka.

Værforholdene er i øyeblikket gode med bølgehøyde rundt 2 – 2,5 meter. Denne vil øke periodevis til 4 – 5 meter senere i uka.

Seig start for «Odd Lundberg»

Selv om fisket har vært rett og slett fantastisk søndag, har det ikke vært like godt tidligere. «Odd Lundberg» skriver på sin Facebookside:

– Det ble en seig start på årets kolmule sesong, med flere dagers leting i internasjonal sone og når vi fant fisk var været en utfordring.

Av og på ble det med været de neste dagene og fiskeriet ble veldig hemmet.

Fiskeriet har foregått cirka ett døgn vest av Irland i internasjonal sone. Ekstra godt, er det når man så kommer på den glade kursen med lastet båt. Vi har satt kursen mot Killybegs som er 2100 tonn kolmule på tankene, skriver «Odd Lundberg».

– Heldig er vi med været i dag på seilasen mot land. Med lossing fredag og lørdag, så settes kursen rett ut på feltet igjen, skriver «Odd Lundberg» som forteller at de på turen har hatt med en elev fra Sortland VGS. Han har fått seg en skikkelig ilddåp i villhavet her vest. Han har klart seg veldig godt og deltatt i alt om bord.

Nesten 60 000 tonn på en uke

Totalt sist uke, fisket 29 ulike fartøy hele 57 700 tonn kolmule. Den største lasten, hele 3300 tonn, ble meldt inn av Slåtterøy. I dag mandag er det frem til klokken 12:30 bare meldt inn tre fangster på til sammen 7000 tonn.

Siden det er tidlig i sesongen, forsøker de fleste fartøy å levere fangstene steder som ikke gir unødig land seilas til mottak. Siste uke har mottak som FF Skagen kjøpt to laster og TripleNine i Thyborøn en last. FF Skagen har kjøpt 1900 tonn av «Havdrøn» og 1700 tonn av «Harvest», mens TripleNine i Thyborøn sikret seg «Vendla» med 1550 tonn.