Streik på Færøyene har i flere uker tvunget færøyske fiskefartøy til å levere fangster i utlandet. I Norge har streiken resultert i økte leveringer av kolmule i slutten av årets sesong. Til nå er det levert 48 240 tonn kolmule, mot 40 730 tonn i hele fjor. Færøyske trålere har også levert 34 596 tonn kolmule i Danmark.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Færøyske trålere skal ifølge færøyske regler om mulig levere det aller meste av sine fangster på Færøyene. Men det er unntak om det blir lenge å vente på lossing. Da kan fangstene tilbys til kjøpere i utlandet.
Stille ved fiskemelfabrikken Havsbrun
I uke 19 ble det levert 15 740 tonn kolmule ved fiskemelsfabrikken Havsbrun på Færøyene. Uka før var kvantum over 14 000 tonn kolmule. Men fra og med 14. mai rammet en omfattende streik Færøyene. Siste levering av kolmule til Havsbrun var i uke 20. Da leverte fartøyet «Katrin Johanne» 1600 tonn.
Siden har færøyske fiskefartøy levert kolmulefangstene med i Norge, Danmark og Island. Streiken er nå i sin fjerde uke. I tillegg til fiskemelfabrikkene rammer streiken også mottak av konsumfisk. Hvitfisktrålere levert fangster blant annet i Norge og Danmark.
Ett lite kvantum til konsum
Blant kolmulefangstene levert i Norge er et mindre kvantum på snaut ti tonn levert til innfrysing. Det meste av denne kolmulen, er tatt som bifangst i fiske etter strømsild som færøyske fartøy leverer til konsum. I Norge blir strømsild nesten utelukkende levert til produksjon av fiskemel.
Kolmule verdt 300 millioner kroner
Med en snittpris på cirka 3,50 kroner per kilo er de færøyske kolmulefangstene levert i Norge verdt cirka 160 – 170 millioner kroner. I Danmark, er det ifølge danske Fiskeristyrelsen per 29. mai, levert 34 596 tonn til en verdi av cirka 100 millioner danske kroner. Det tilsvarer nesten 154 millioner norske kroner. I fjor ble det levert 21 628 tonn verdt 49,6 millioner danske kroner. Når leveringer til Island og eventuelt andre steder som Shetland, så har færøyske trålere levert kolmule verdt over 300 millioner kroner i utlandet.
Færøyske fartøy har nå avsluttet kolmulefisket
Færøyske fartøy leverer normalt en del av kolmulen i utlandet, men i langt nær samme grad som de nå har blitt tvunget til på slutten av årets kolmulefiske. I fjor ble det levert 40 730 tonn kolmule av færøyske fartøy.
I øyeblikket er «Finnur Fridi» på vei til Skagen med fangst. Denne er tatt på østsiden av Færøyene, hvilket kan bety at det er sild og ikke kolmule. De aller fleste andre færøyske pelagiske fartøy har lagt til kai på Færøyene.
Også hvitfisk må leveres i utlandet
Også i Danmark, og sannsynligvis flere andre lande, er det levert fangster med hvitfisk i utlandet som følge av streiken.
Det ble før helgen forsøkt å få i gang forhandlinger med fagforeningene som er streik. Men det er foreløpig ikke kommet meldinger om streiken går mot en slutt. På Færøyene rammer streiken blant annet havnene, bensinstasjoner og bunkringsanlegg, kollektiv transport og distribusjon av matvarer.
Satser i sør når hysa svikter i nord
“Sara Karin” har nå utvidet med begrenset Nordsjøtrål. og skal deler av året dra sørover for å fiske. Foto Terje Engø Lave hysekvoter i nord
Avansert nybygg over et halvt år forsinket
Her sjøsettes “Leiebris” i november. Bare uker senere skulle nybygget etter opprinnelig plan vært ferdigstilt. Nå er planen å levere fartøyet i juli i år.
Piggvar, lomre og tunge er gull verdt
Garnbåten “Nesegutten”er suverent best på piggvar. Nesten 20 prosent av all piggvar ble tatt av denne båten. Piggvar, lomre og tunge er fiskeslag som er
Havforskning: Menneskelig påvirkning haster mest
– Klimaendringene fører allerede til endringer i hvordan økosystemene er satt sammen og fungerer, skriver havforsker Geir Ottersen. Foto Erlend Astad Lorentzen. Havforskningsinstituttet Havforskning: Hvilke
Over hundre kroner per kilo for rødspette
Fin rødspette betales nå med snittpris på over hundre kroner per kilo på Hirtshals Fiskeauksjon. Foto Terje Engø Norske fiskere kan i årets første måneder
Nordan leverte mest i Danmark i 2024
“Nordan” var den konsumtråleren som leverte mest hvitfisk og annen konsumfisk i dansk havn i 2024. Foto Sejbjerg Skibsbilleder Bunntråleren «Nordan» losset mest hvitfisk til