
Streik på Færøyene har i flere uker tvunget færøyske fiskefartøy til å levere fangster i utlandet. I Norge har streiken resultert i økte leveringer av kolmule i slutten av årets sesong. Til nå er det levert 48 240 tonn kolmule, mot 40 730 tonn i hele fjor. Færøyske trålere har også levert 34 596 tonn kolmule i Danmark.
Av Terje Engø
Epost: terje@fiskerimagasinet.no
Færøyske trålere skal ifølge færøyske regler om mulig levere det aller meste av sine fangster på Færøyene. Men det er unntak om det blir lenge å vente på lossing. Da kan fangstene tilbys til kjøpere i utlandet.
Stille ved fiskemelfabrikken Havsbrun
I uke 19 ble det levert 15 740 tonn kolmule ved fiskemelsfabrikken Havsbrun på Færøyene. Uka før var kvantum over 14 000 tonn kolmule. Men fra og med 14. mai rammet en omfattende streik Færøyene. Siste levering av kolmule til Havsbrun var i uke 20. Da leverte fartøyet «Katrin Johanne» 1600 tonn.
Siden har færøyske fiskefartøy levert kolmulefangstene med i Norge, Danmark og Island. Streiken er nå i sin fjerde uke. I tillegg til fiskemelfabrikkene rammer streiken også mottak av konsumfisk. Hvitfisktrålere levert fangster blant annet i Norge og Danmark.
Ett lite kvantum til konsum
Blant kolmulefangstene levert i Norge er et mindre kvantum på snaut ti tonn levert til innfrysing. Det meste av denne kolmulen, er tatt som bifangst i fiske etter strømsild som færøyske fartøy leverer til konsum. I Norge blir strømsild nesten utelukkende levert til produksjon av fiskemel.
Kolmule verdt 300 millioner kroner
Med en snittpris på cirka 3,50 kroner per kilo er de færøyske kolmulefangstene levert i Norge verdt cirka 160 – 170 millioner kroner. I Danmark, er det ifølge danske Fiskeristyrelsen per 29. mai, levert 34 596 tonn til en verdi av cirka 100 millioner danske kroner. Det tilsvarer nesten 154 millioner norske kroner. I fjor ble det levert 21 628 tonn verdt 49,6 millioner danske kroner. Når leveringer til Island og eventuelt andre steder som Shetland, så har færøyske trålere levert kolmule verdt over 300 millioner kroner i utlandet.
Færøyske fartøy har nå avsluttet kolmulefisket
Færøyske fartøy leverer normalt en del av kolmulen i utlandet, men i langt nær samme grad som de nå har blitt tvunget til på slutten av årets kolmulefiske. I fjor ble det levert 40 730 tonn kolmule av færøyske fartøy.
I øyeblikket er «Finnur Fridi» på vei til Skagen med fangst. Denne er tatt på østsiden av Færøyene, hvilket kan bety at det er sild og ikke kolmule. De aller fleste andre færøyske pelagiske fartøy har lagt til kai på Færøyene.
Også hvitfisk må leveres i utlandet
Også i Danmark, og sannsynligvis flere andre lande, er det levert fangster med hvitfisk i utlandet som følge av streiken.
Det ble før helgen forsøkt å få i gang forhandlinger med fagforeningene som er streik. Men det er foreløpig ikke kommet meldinger om streiken går mot en slutt. På Færøyene rammer streiken blant annet havnene, bensinstasjoner og bunkringsanlegg, kollektiv transport og distribusjon av matvarer.



Les også: 44 fartøy har levert fisk for over 1,8 milliarder kroner – Se hvem

Gir råd for bedre fangst av kamskjell
Det er fortsatt ikke ofte det blir tatt slike fangster. Foto Frøystad AS Kamskjellfiske kan bli en viktig næring langs kysten. Etter at Frøystad AS

Forsker frikjenner reketrål i høringssvar
I et høringssvar om nye fiskeritiltak i Oslofjorden, tar de to forskerne Terje Jørgensen og Odd Aksel Bergstad reketrålerflåten i forsvar. De mener det er

Flott garnbåt fra populært verft
Garnbåten «Palermo» er designet og bygget ved Vestværftet i Hvide Sande. Værftet er kjent for både kvalitet og driftssikre båter. Samtidig med Palermo ble «Nesejenta»

Nye Hargun på vei til Skagen
Skroget til nye «Hargun» er nå under slep til Skagen, hvor Karstensens Skibsværft skal utstyre skroget. Det 83 meter lange skroget ble tatt i slep

Mer effektiv service for båter som leverer i Hirtshals
Både Fiskernes Fiskesortering, Fiskernes Kasseudlejning, Hirtshals Fiskeauksjon og en rekke andre virksomheter ligger her i den svært moderne Hirtshals Fisketerminal. Foto Terje Engø Fiskefartøyer som

Danske fangster av hyse mer enn tredoblet
Selv om det var for mye undermåls hyse i fangsten, var det ikke hva direktoratet la vekt på når hele fangstverdien ble inndratt. Foto Terje