Fabrikktråleren Tuugaalik er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund. Astilleros Murueta

Det grønlandske rederiet Qaleralik A/S i Nuuk fikk i juni fått overlevert en tråler med største lengde 82,30 meter og bredde på 18 meter av det spanske verftet Astilleros Murueta. Tråleren som har fått navnet «Tuugaalik» er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund.

Qalerik A/S fisker i tett partnerskap med Royal Greenland som har bestilt et nybygg ved det spanske verftet. Dette er også et nybygg tegnet av Skipsteknisk AS, og det skal erstatte tråleren «Akamalik» og blir etter planen levert i 2025.

Nesten 3000 kubikkmeter fryserom

“Tuugaalik” har et 1550 kubikkmeter øvre kjølerom med plass til 334 paller fryste reker og fisk, mens det i et nede kjølerom med kapasitet på 1400 kubikkmeter er plass til 287 paller.

Trålerens fabrikk er levert av danske Carsoe. Den har tre linjer for torsk/hvitfisk, blåkveite og reker. Rekefangstene blir sortert etter størrelse før de kokes, mens hyse blir sortert og sløyet som j-cut, hel rund, hoder og haler. Torsk blir sløyf og hodekappet før frysing.

Fabrikkreker blir fryst i blokker, mens stor reke pakkes i fem kilos kartoner som IQF.

Flott utstyrt

Pallene med fryst fangst blir transportert til fryserommene ved hjelp av et helautomatisert system som også reduserer behovet for at mannskap skal måtte arbeide i fryserommet.

Til innfrysing av fangst er “Tuugaalik” utstyrt med to automatiske platefrysere, fire vertikale frysere og to IQF frysetunneller. Samlet kapasitet er på 80 tonn per døgn. Alle frysere er designet, produsert og installert av Carsoe.

Fabrikktråler med kraftig MAN hovedmotor

Trålerens har en MAN 12V32/44CR hovedmotor med ytelse på 7200 kW koblet via et ACG 1080 reduksjonsgir med utveksling 5:86 til en propell med diameter på 4500 mm.

MAN har også levert en 3200 kWe akselgenerator. Det er i tillegg to CAT32 generatorer som yter 940 kWe hver, samt en CAT7.1 havnegenerator som yter 163 kWe.

Brunvoll supplied the 750kW FU63LTC1750 bow thruster and 500kW FU63LTC1500 stern thruster.

Fiskeutstyr er trål av type Bacalao med rockhoppers levert av færøyske Vónin. Dørene er et par med Storm tråldører, også de levert av Vónin.

Elektrisk på dekk

Seaonics AS har levert komplett pakke av tromler og vinsjer. Det omfatter blant annet fire 55 PM trålvinsjer med Seaonics Scantrol kontrollsystem. En nettrommel med pull på 26 tonn er plassert i overkant av tråldekket. Det er også hele åtte 18.tonn sweeplinevinsjer I forkant av tråldekket, for å nevne noe av utstyret Seaonic har levert.

Tråleren erstatter tråleren “Tuugaalik” som har en største lengde på 66,40 meter og bredde på 14,60 meter. Denne tråleren ble bygget ved Myklebust Mekaniske Verksted i 2001. Fartøyet ligger for tiden til salgs Atlantic Shipping AS i København med en pris på 155 millioner danske kroner (NOK 240 millioner).

Les også:

Ny stor tråler bestilt ved Westcon

Tråleren har tre produksjonslinjer for ulik fangst. Foto Astilleros Murueta