Med 18 av 18 mulige poeng fra dommerne etter finalerunden, gikk Emilie Hernes Vereide helt til topps i den prestisjefulle formidlingskonkurransen.
Foran en fullsatt sal på Høgskulen på Vestlandet begeistret stipendiat Emilie Hernes Vereide både publikum og dommere med sitt foredrag om hvordan menneskeskapt lyd i havet påvirker dyreplankton.
Av Christine Fagerbakke og Anders Jakobsen, Havforskningsinstituttet
– Arbeidet med å komprimere forskningen sin ned til to ganger fire minutter er veldig givende. Spesielt når folk syntes det er gøy. For et eventyr dette har vært, sa en begeistret Emilie rett etter finalen.
Full pott i finalen Forsker Grand Prix
Etter første runde endte hun opp med 17 av 18 mulige poeng fra de tre dommerne. Da de tre finaledeltakerne skulle annonseres, fikk Andreas Heian Slettevold fra Universitetet i Bergen (om klimaendringer og avtalerett) og Kristine Fjellanger fra Haukeland universitetssjukehus (om behandling av lungekreft) de to første plassene.
Men så skulle dommerne annonsere sitt wild card, altså hvem som fikk den siste finaleplassen. Og det ble Emilie.
I finalen fortsatte forskerspiren å imponere, og endte opp med 6-er fra alle dommerne. 18 av 18 mulige gjorde at Emilie til slutt vant årets Forsker Grand Prix Bergen.
Stolt havforskningsdirektør
Dommerne gjorde også et poeng av at det var et høyt nivå på deltakerne i år. Og høyest av dem alle: Emilie med sine dyreplankton.
– Å vinne konkurransen er i seg selv godt gjort. I tillegg konkurrerer Emilie mot andre fag og tema som er nærmere folks hverdagsliv og dermed har en bredere appell.
Da er det desto mer imponerende at hun endte som vinner. Hun er et forbilde for oss alle, sier havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø ved Havforskningsinstituttet, som er stolt og glad over presentasjonen til Emilie.
Kommunikasjonsdirektør Marie Hauge er også strålende fornøyd med Grand Prix-seieren.
– Jeg merket meg at dommerne la vekt på at Emilie tok for seg en av vår tids samfunnsutfordringer – hvordan vi mennesker påvirker havet. En slik tilnærming er forbilledlig. Resultater og funn er viktige, men Emilie setter også forskningen inn i en større sammenheng og viser HIs relevans. Hun er på alle vis en flott ambassadør, sier hun.
LES OGSÅ:
Er Hardangerfjorden overgjødslet?
Forsker Grand Prix
Er en formidlingskonkurranse for stipendiater.
Foregår over to runder.
I den innledende runden får forskerne fire minutter hver til å engasjere publikum og dommere med forskningen sin.
Kun tre går videre til finalen, hvor de får fire nye minutter til å fenge publikum og dommere.