Sjarken Kvatro som hører hjemme i Trondhjem ligger på topp i årets taskekrabbefiske med en fangst på 100 301 kilo. Ett magisk nummer for sjarkens eier Geir Magne Hansen. Det er var til og med onsdag 27. september fisket 3831 tonn taskekrabbe, samt 14 516 kilo klør.

Her ser du de femti båtene som per 27. september har fisket mest taskekrabbe.

          

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Husøygutt som fisket mest av alle norske krabbebåter totalt i hele fjor, ligger i år på en sjuende plass med noen få kilo under 70 tonn. Men Kvatro har avsluttet krabbefisket, mens Husøygutt fortsetter.

Viktig å nå hundre tonn taskekrabbe

– Det var viktig å nå hundre tonn. For det utløste en bonus på en krone per kilo fra Hitramat som vi leverer til. Ordningen fungerer slik at det utløses en bonus på femti per kilo ved 50 tonn. Denne økes til 75 øre ved 75 tonn, og til en hel krone når vi passerer hundre tonn, forteller Geir Magne til Kystmagasinet.

Sjarken Kvatro fikk han levert fra Proas AS på Gurskøy i Møre og Romsdal i fjor. 28. juni i fjor sommer fikk han fiskerimerke på hurtigsjarken.

Fornøyd med sin nye Proas hurtigsjark

– Det er godt med en ny moderne sjark. Selv om det koster meg cirka 700 000kroner i året å ha en ny sjark som denne. Men det er verdt den komforten vi har. Dessuten med en marsjfart på 18 knop, så brukes ikke dagen til å gå frem og tilbake til teinene. Det er lange dager, så da det det bra å få brukt mest mulig tid på å dra teiner, sier Geir Magne til Fiskerimagasinet. Sjarken er rigget for line- og teinefiske og til nå har han vært svært fornøyd med sjarken.

– Jeg må vedgå at jeg kanskje skulle ønske meg en enda større båt. Men den bestemmelsen må tas når kvotemeldingen kommer, sier Geir Magne.

Går lite drivstoff når det hales teiner

Han kan fortelle at båten bruker10 til 12 liter diesel i timen når han går med marsjfart, og tre til fire liter når de ligger og drar teiner. De er tre om bord på krabbefisket og snur hver dag 600 teiner.

Siden krabbefisket begynte, har motoren gått i cirka 900 timer. I tillegg har han vært i nord for å fiske torsk i åpen gruppe. Han begynte nord i Finnmark og beveget seg sørover. Nå blir det å dra nordover i november for å fiske hyse.

Mye av krabbefisket foregår i beskyttet farvann. Men det samme er ikke tilfelle når det fiskes hyse og torsk i nord.

Båt under seks meter blant de mest effektive

I krabbefisket hjelper det med litt størrelse på båten. Men ett eksempel på at små båter også duger, er Annely. Båten er en 5,80 meter lang aluminiumbåt med en 50 hestekrefter utenbordsmotor.

I år har den lille båten med utenbordsmotor opp på femti hester fisket 32 436 kilo taskekrabbe. I fjor fisket Annely 56 746 kilo og havnet på en 25. plass. Eier av Annely er Janek Kalda på Frøya.

Tre på topp i fangst av taskekrabbe

Kvatro har en lengde på 10.65 og bredde på 4,05 meter. Blant sjarkene som ligger på topp i kvantum er Tellus som hører hjemme på Frøya på en annen plass 97 205 tonn. På tredje plass finner vi Solmai som hører hører til i Fitjar sør for Bergen.

Hele elleve av de femti båtene som har levert mest krabbe er båter fra Frøya. Her har tydeligvis krabbefiske blitt et interessant fiske for mange.

LES OGSÅ:

57 beslag og 30 politianmeldelser etter aksjon

Det er per 26. september fisket 3831 tonn taskekrabbe. I tillegg er det levert 14 tonn med klør. Foto Terje Engø
Kilde Fiskeridirektoratet. Data behandlet av Fiskerimagasinet. Tabell Fiskerimagasinet.
Tellus ligger på andreplass så langt, med rett over 97 tonn taskekrabbe. Foto Hugo Løhre, MarineTraffic