Sild overgår ikke kolmule i kvantum, men er det nest største pelagiske fiskeriet i januar og februar. Illustrasjonsfoto Terje Engø

Her får du en komplett oversikt over alle landinger registrert i januar og februar. Norske fiskefartøy leverte i årets to første måneder nesten 428 000 tonn fisk og annen sjømat. Siden kvantum kan variere fra art til art, og noen bare er snakk om få kilo, mens andre er over 100 000 tonn, er all fangst oppgitt i kilo.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Størst kvantum var ikke overraskende pelagisk fisk. Vi har ikke skilt mellom pelagisk fisk til konsum og industri. Og med et pågående kolmulefiske blir det derfor en meget stor andel av den totale fangsten som er pelagisk fisk.

Av en total fangst på 270 000 tonn utgjorde kolmule nesten 148 000 tonn.

Torsk på topp

Nest største gruppe er hvitifisk hvor det største kvantumet er torsk. Totalt ble det fisket nesten 39 000 tonn torsk, fordelt med 35 000 tonn torsk nord for 62 grader og 3 600 torsk i sør.

 Nest mest målt i kvantum utgjorde seg torsk. Hele 35 000 ble levert.

Deretter fulgte uer med 14 200 tonn, fordelt på 13 500 tonn snabeluer og 700 tonn vanlig uer.

Denne fisken er klassifisert som hvitfisk hvor det også inngår lyr, lange, brosme og steinbit, i tillegg til mange arter som bare ble fisket i små kvantum. Det gjaldt blant annet havabbor som bare utgjorde 28 kilo.

Tre arter dominerer flatfisk

Flatfisk utgjør noen få arter som fiskes i «større» kvantum. Av totalt rett under 900 tonn, utgjorde blåkveite 620,5 tonn, kveite 150 tonn og rødspette 100 tonn.

Blant de mange flyndrefiskene som fiskes i mindre kvantum, ofte av mindre sjarker, var arten med minst kvantum «tunge». I årets to første måneder ble det bare fisket 125 kilo tunge. Det er så lite at det hjelper lite økonomisk, selv om det er en av de best betalte fiskeslagene i norsk farvann.

Hai, skater og annen fisk

I gruppen bruskfisk og annen fisk er det mange arter, men alle fisket i små kvantum med unntak av breiflabb. Det ble i januar og februar fisket til sammen 1 500 tonn breiflabb. Av haiartene lå pigghå på topp med 44 tonn, fulgt av «annen skate og rokke» med 43 tonn.

Mye av fisken i samlebetegnelsen «annen skate og rokke» kunne nok blitt fordelt på storskate, gråskate, kloskate og spisskate. Men langt fra alle fiskere er like flinke til å skille de ulike skatene fra hverandre, – spesielt når det er unge mindre individer.

Interessen øker for mange arter

Skalldyr som krabb, kreps og reker har økt kraftig i kvantum i senere år. Ikke bare har det kommet til nye fiskerier som kongekrabbe og snøkrabbe, men det har også blitt en jevnt økende interesse for sjøkreps, taskekrabbe og mange andre arter.

Av en fangst på nesten 56 000 tonn er antarktisk krill på topp med 48.500 tonn. Deretter følger snøkrabbe, reker, kongekrabbe og sjøkreps. Ser en på tabellen for skalldyr/bløtdyr viser den også at det er økende interesse for mange andre arter, som for eksempel strandsnegl, knivskjell og kråkeboller.

LES OGSÅ:  Over hundre kroner per kilo for rødspette

Om tabellene

All informasjon er hentet fra Sluttseddelregisteret.Alle kvantum er oppgitt i kilo og fordelt på de enkelte artsgrupper.

Det er Fiskerimagasinet som har behandlet informasjonen og laget tabellene.

Les også:

Facebook