Mandag kveld, før midnatt, skal alle teiner vøre oppe av havet. Slik var fangsten fordelt på fartøy lørdag 16. mars. Grafikk Terje Engø

Lørdag 16. mars var det fisket 9 769 tonn i årets fiske etter snøkrabbe. Det betyr at kvoten er overfisket med 11 tonn, og med to døgn mer, innebærer det at kvoten mest sannsynlig blir overfisket med over 200 tonn før alle teiner må være oppe av vannet i morgen mandag 18. mars klokken 23:59.

 

.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

20 fartøy har deltatt i årets fiske. Noen bare deler av sesongen, andre fra start 1. januar. Fangsten har i lengre tid ligget på i overkant av 120 tonn per døgn. Nå er snittet kommet ned i 118,5 tonn. Det skyldes mest sannsynlig at noen båter allerede har avsluttet fisket.

Mye snøkrabbe landet siste to uker

I går 16. mars leverte «Enterprise» 23 tonn ved Båtsfjord Sentralfryselager. Fartøyet ligger nå i Båtsfjord og er blant de første til å avslutte årets snøkrabbefiske. «Kasfjord» har levert snøkrabbe to ganger siste 14 dager. 4. mars ble det levert 66 tonn og 13. mars 47 tonn, begge ganger til Båtsfjord Sentralfryselager. Før det leverte «Polar Pioneer» 109 tonn til Båtsfjord Sentralfryselager 12. mars, g og «Harhaug 1» leverte 58 tonn til Båtsfjord Sentralfryselager 11. mars. Samme dag leverte «Kvitungen» 50 tonn til Båtsfjord Sentralfryselager.

Dagen før, 10. mars, leverte «Tromsbas» 99 tonn til Båtsfjord Sentralfryselager. Dagen før det, 9. mars, leverte «Prowess» 152 tonn til Tromsø Fryseterminal. Og 6. mars var «K. Nyvoll» ved kai hos Tromsø Fryseterminal for å levere 132 tonn, mens «Munin» leverte 198 tonn 5. mars til Tromsø Fryselager, Skattøra.

Blant fartøyene som leverer levende krabbe, er «Edna Synnøve» som i går 16. mars leverte 51 tonn levende krabbe til Arctic Catch AS i Vardø. «Haraldson» som 7. mars leverte 32 tonn til Seagourmet Norway AS i Båtsfjord. 4. mars leverte også «Saga Polaris» en liten slump på 8,7 tonn levende snøkrabbe til Arctic Catch. Fartøyet valgte da å avslutte årets fiske og ligger nå i Bodø.

De fleste fartøy har levert fryste kloseksjoner. Foto Prowess/Facebook
"Prowess" har fisket nest mest av alle krabbefartøy. Foto Prowess/Facebook

And the winner is «Tromsbas»

I et fiske som er olympisk er det alltid spenning med hensyn til hvor mye hver båt fisker. På topp blant årets snøkrabbebåter finner vi «Tromsbas» som har fisket over 1200 tonn. Fartøyet har under hele sesongen ligget på topp i fisket kvantum. På andre plass er «Prowess» med 964 tonn, hele 20 prosent under «Tromsbas». Det forteller at «Tromsbas» har fisket atskillig mer effektivt enn resten av snøkrabbeflåten.

Suksess for «Frøyanes»

Ervik Gruppen har i media uttrykt at de satser på å havne på en femteplass i kvantum. Det ser de ut til å klare, da de i går lørdag klatret forbi veteranen «Polar Pioneer» med seks tonn. «Frøyanes» har med det fisket 688 tonn og vil nok i løpet av de to siste døgnene passere 700 tonn. «Polar Pioneer» har meldt inn en fangst på 682 tonn.

Da «Frøyanes» først ble levert i desember og hadde en lang vei hjem fra Tyrkia. Deretter måtte fartøyet blant annet ta om bord forsyninger som proviant, kartong og agn, og ikke minst teiner og annet utstyr hos Selstad AS i Måløy. Deretter kunne «Frøyanes» seile opp til krabbefeltene i Barentshavet for å starte fisket. Båten, og ikke minst valget av moonpool for haling av teiner har vist seg å fungere svært godt.

Nå skal den avanserte reketråleren og snøkrabbebåten tilbake til Måløy for å klargjøres for reketråling.

Facebook