Korrekt kjølt og pakket i kasser, kan fersk rognkjeksrogn oppnå over 2000 kroner per kilo på danske auksjoner. Foto Terje Engø

Hva fikk du for rognkjeksrogn sist du leverte? På andre siden av Skagerrak får fiskere ofte både ti og femten ganger mer enn hva norske fiskere får. Forskjellen er så stor at det burde være mulig å tjene godt på å sende rogn med fly.

 

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Det er krise i danske rognkjeksfiskerier. Bestandene er svært lave, og frå 18. mars ble det innført ukekvoter på fartøynivå. Disse innebærer at det ikke må fiskes mer enn 40 kilo rognkjeks rund vekt per uke. Med et rogninnhold på cirka 25 prosent av rundvekt, betyr det at fiskefartøyene kan levere cirka 10 kilo per uke.

Samtidig er prisene på fersk rognkjeksrogn svært høye, og vil på grunn av lave fangster forbli høye. Ved Hanstholm Fiskeauktion er det i år, frem til 3. april i snitt betalt 572 norske kroner per kilo, mot 178 kroner i fjor. Samtidig er maks pris betalt for beste kvalitet hele 1773 kroner per kilo.

Rognkjeksrogn solgt for 2022 kroner per kilo

Enda bedre er prisene ved Hirtshals Fiskeauktion. Der er det frem til 3. april betalt en gjennomsnittlig pris i 898 norske kroner, mot 831 norske kroner i fjor. Maks pris betalt i år er på hele 2022 kroner, mens maks pris i fjor var 1120 kroner.

Rognkjeksrogn selges på danske auksjoner pakket i kasser, ikke i tønner som i Norge. Det er et større marked i Danmark og Europa for fersk rogn. Denne brukes i stor grad av restauranter. Når danske fiskere nå ikke kan levere nok rogn til å tilfredsstille etterspørselen, vil europeiske kjøpere se til blant annet Grønland, Island og Norge.

En liten bifangst kan gi godt betalt

For norske fartøy med bifangst av rognkjeks, kan det lønne seg å levere rogn korrekt pakket og kjølt. Selv en bifangst på 40 kilo rognkjeks kan gi ti kilo rogn til en verdi av 10 000 til over 30 000 kroner om en legger årets priser ved Hirtshals Fiskeauktion til grunn.

I følget Norges Råfisklag er minstepris for tiden 48 kroner for fersk A-kvalitet rognkjeksrogn og 71,43 kroner om den leveres saltet på tønner. Prisene er med andre ord svært forskjellige. Om noen skulle sende noen tonn med rogn til dansk auksjon, ville nok prisen falle som en sten. Spesielt om ikke auksjonen fikk tid til å markedsføre rogn.

Trenger langsiktige leveranser

– Vi trenger langsiktighet skal det oppnås de aller beste prisene. La først oppkjøperne se kvaliteten som leveres. Så ved å ha jevn levering av passe store partier, kan det nok oppnås svært gode priser på fersk norsk rognkjeksrogn, sier daglig leder ved Hirtshals Fiskeauksjon til Fiskerimagasinet.

Med snittpris på nesten 900 kroner per kilo ved så langt i år, er det neppe mulig å få dårligere betalt enn i Norge, selv om flyfrakt av rogn fra Nord-Norge også koster en del.

Lyktes med levende snøkrabbe

Ved Hanstholm Fiskeauktion har de den siste måneden mottatt flere partier med levende snøkrabbe sendt med fly fra Grønland. Prisene for krabben har i snitt vært på 162 norske kroner per kilo. Selv etter fradrag for transportutgifter er dette bedre betalt enn både grønlandske og norske fiskere oppnår for levende snøkrabbe.

Er det mulig å eksportere levende snøkrabbe til danske auksjoner, burde det være enklere og rimeligere å sende fersk rognkjeksrogn fra hvor som helst i Norge.

Facebook