Norsk sild selges oftest som røkt, enten hel eller filet. Foto Emil R. Engø

Egypt har selv ingen stor fiskeflåte. Både i Rødehavet og i Middelhavet er det begrensede fiskeressurser. Derfor importerer landet mye rimelig pelagisk fisk. Dette er en del av bakgrunnen for at egyptere nå har kjøpt fartøyet «Straumberg» og inngått et fiskerisamarbeid med Mauritania.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Norge har i mange år vært en stor eksportør av sild til landet. Men prisnivået på norsk sild har økt og det ser ut til å ramme eksporten.

Sist uke nådde norsk eksport av fryst sild 44 102 tonn. Av dette ble 17 211 tonn eksportert til Egypt. I fjor var eksporten samme uke kommet opp i 62 401 tonn, hvorav 30 663 tonn ble eksportert til Egypt.

I tillegg til fisk fra Norge importeres det liten pelagisk fisk fra Mauritania, Marokko og Taiwan. Det importeres også enkelte år flere titusen tonn pangasius fra Vietnam.

Her sjekker en dame kvaliteten på tillapia fra oppdrett. Fisken ligger uten is i langt over tretti grader. Foto Terje Engø

 

Liten fangst av marin fisk

Landets egne fiskerier har en årlig fangst på rundt 300 000 tonn i året.  75 prosent av fangsten er fisk tatt i innsjøer eller Nilen. Fangsten av marin fisk har falt kraftig de siste årene.

I tillegg produseres det 1,6 millioner oppdrettsfisk. Oppdrettsproduksjonen er i stor grad Nil-tillapia som produseres i Nil-deltaet og oppover Nilen, samt i en del innsjøer.

Sliter med å skaffe utenlandsk valuta

De siste årene har spesielt nederlandske eksportører slitt med eksport av sild og annen pelagisk fisk til Egypt. Mye fryst fisk har blitt liggende lenge i transittlager i påvente av at importørene skal skaffe dollar eller euro til å betale med. I tillegg har Egypt for å beskytte egen produksjon av fisk en importavgift på opptil 60 prosent, med et snitt på 27,9 prosent på fisk.

Tiden det har tatt å skaffe utenlandsk valuta til å betale fisken har gjort at den ofte har ligget flere måneder på fryselager. Derfor utvidet nylig myndighetene grensen på seks måneder holdbarhet på fryst fisk, da det var tilfeller av fisk som ikke kunne selges til konsum på grunn av for lang tid på transittlager.

Problemer med kjølekjeden

Det er også problemer med kvalitet på mye av fisken som lagres på mindre fryse- og kjølelagre rundt om i Egypt. Det skyldes både at lagrene er dårlig isolert, og at det i perioder forekommer langvare strømbrudd. Når fisken omsettes på lokale markeder er det langt fra alltid at den blir kjølt på selve markedet. Ofte ligger den utstilt i kasser uten kjøling i temperaturer på 30 til 40 grader. Resultatet er at ganske store mengder fisk går tapt da den blir uspiselig.

Sild har blitt dyrt

Når norsk sild de siste årene har økt kraftig i pris, begynner den å bli dyr for mange egyptere. Bare fra i fjor til i år er det en økning i prisen på nesten 20 prosent FOB Norge.

«Straumberg» kan bli en god investering

I denne situasjonen er det viktig for Egypt å sikre andre muligheter til å skaffe fisk til sine 113 millioner innbyggere. Sorteres det ut konsumfisk som sardinella, sardin, hestmakrell og makrell fra fangstene til «Straumberg», kan denne fisken sendes til Egypt. Den vil da kunne selges innenlands uten at det må betales importavgift.

Liten stillehavsmakrell (Scomber japonicus) importert fra Taiwan til salgs på egyptisk fiskemarked. Foto Terje Engø
Røkt norsk sild til slags i matbutikk i Hurgada. Foto Terje Engø
Facebook