Det er en flott båt som om kort tid kommer hjem til Senjahopen. Foto Trond Refsnes

Nybygget «Aksel Johan» som har en største lengde på 39,25 meter og bredde på 9,20 meter er bygget for å fiske med snurrevad etter torsk, sei og hyse, samt med teiner etter snøkrabbe. Fangst kan leveres levende, fra RSW-tank, i konteinere eller i kasser. Den flotte nye kombibåten er nå på vei hjem fra Vestværftet i Hvide Sande.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Båten er langt over ett år forsinket fra verftet på grunn av flere problemer. Tre ganger er det søkt om og innvilget forlenging av ervervstillatelse. Siste gang i april. Tidligere har det blitt forklart at Vestværftet hadde informert rederiet om at overlevering av nybygget dessverre ville bli ytterligere forsinket grunnet bemanningsproblemer og forsinkelse knyttet til levering av batteripakken fra Corvus.

Også den siste forlengingen skyldes forsinkelser i leveranser av utstyr til skipet. På den bakgrunn ble det søkt om og innvilget forlengelse av ervervstillatelse til 24. april.

Før dette har det vært forsinkelser med levering av skroget fra skrogverftet.

Det har også gitt forsinkelse at det underveis i byggeprosessen ble bestemt å øke fartøyets lengde fra 32,20 meter til 39,25 meter, samt oppgradere til et større batteri.

Ligger i Ålesund mandag kveld

Det tok ytterligere et par uker før «Aksel Johan» kunne kaste loss fra Hvide Sande. Den avanserte kombibåten hadde først et kort stopp i Måløy, før den seilte videre til Ålesund hvor den ligger mandag kveld. Der blir den neppe liggende lenge, før neste stopp blir Senjahopen hvor rederiet holder til.

Det var rederiets plan å delta i årets snøkrabbefiske. Men forsinkelsene i byggeprosessen satte en stopper for det. For rederiet er det nå en del spenning med hensyn til hva som vil skje når neste års snøkrabbefiske vil bli lukket.

Spenning rundt snøkrabbefisket

 «Aksel Johan» og «Polarbris» som nylig ble levert av Karstensens Skibsværft i Skagen, er begge i den situasjon at de har investert mange millioner i fartøy som skal kunne drive med fiske etter snøkrabbe, men som på grunn av forsinkelser i byggeprosessen har blitt forhindret fra å fiske snøkrabbe.

Fiskerimagasinet kommer tilbake med en fyldig omtale av nybygget.

Det ble underveis i byggeprosessen bestemt å forlenge fartøyet fra 32,50 til 39,25 meter. Foto Vestværftet
Facebook