Hirtshals Havn er tilholdssted for Danish Ocean Cluster. Men organisasjonen favner alle danske bedrifter med tilknytning til fiskeri- og sjømatindustri. Foto Terje Engø

Den nylig etablerte danske organisasjonen Danish Ocean Cluster har som mål å styrke kommersielle næringsutvikling, symbiosetankegang og internasjonale perspektiver for fiskerirelaterte virksomheter i Danmark.

Av Danish Ocean Cluster/Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Danish Ocean Cluster gir medlemmene tilgang til et omfattende nettverk, spesielt innen det nordatlantiske området.

Initiativet er omtalt som et samarbeid mellom Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark og Greenport North. Hovedformålet er å fremme kommersielle forbindelser mellom akvakultur- og fiskerirelaterte selskaper, samt å støtte innovative og sirkulære forretningsmodeller i nordatlantiske områder, skriver Danish Ocean Cluster i en pressemelding.

Linn Indrestrand, ansvarlig for Fiskeri- og maritime tjenester ved Hirtshals Havn, fungerer som leder for den nye organisasjonen. Linn som er fra Sunnmøre,  er også prosjektleder for utviklingen av Gjøsund havn på Vigra utenfor Ålesund. Dette er et prosjekt som på sikt vil kunne styrke båndene mellom norske og danske blå næringer.

Skal inspirere til samarbeid

Linn  forklarer at en sentral oppgave for klyngen er å inspirere flere selskaper til å inngå sirkulære symbioser som reduserer avfall og minsker CO2-avtrykket. Målet er å knytte kontakt mellon for å skape nye forretningsmuligheter i den maritime sektoren.

Linn Indrestrand leder Danish Ocean Cluster. Foto Terje Engø

– Klyngeinitiativet har som ambisjon å ha en positiv effekt på alle industrier i Danmark som leverer utstyr og teknologi til den “blå” sektoren. Hovedkontoret ligger i Hirtshals, men nettverket har et nasjonalt fokus og ønsker å styrke danske selskapers internasjonale relasjoner. En viktig del av denne strategien vil være å støtte danske virksomheter for å utvikle samarbeid som forbedrer ressursutnyttelsen og omdanner restprodukter til råvarer, sier Linn Indrestrand.

Involvert i mage prosjekter

Organisasjonen har allerede involvert seg i flere prosjekter, inkludert utviklingen av Hirtshals som Europas  ledende  laksehub og bærekraftig fiskeri innen Accelerator-prosjektet 2025 -2026 i samarbeid med DTU Aqua.

Inspirasjonen til  organisasjonen hentet fra den islandske søsterorganisasjonen Iceland Ocean Cluster, som har vært en pådriver i omstillingen av fiskeindustrien på Island. Organisasjonen har bidratt til å maksimere utnyttelsen av torsk avfall og restråstoff fra torsk. På Island utnyttes nå mer enn 90 prosent av fisken.

Danish Ocean Cluster tilbyr medlemskap til alle selskaper, forskningsinstitusjoner og organisasjoner som arbeider med bærekraftige initiativer innen fiskeri, akvakultur og fiskeriteknologi i Danmark.

Aktiviteter i Danish Ocean Cluster

  • Planlegger studieturer til Island og Canada.
  • Støtte til lakse-huben i Hirtshals
  • Styrke kommersielle relasjoner innen den blå sektoren i Danmark, Norge, Sverige, Island, Færøyene, Canada og USA
  • Bistå i etableringen av – for eksempel norske – fiskeri- og sjømatrelaterte bedrifter i danske industrihavner
  • Deltakelse i Accelerator-prosjektet 2025-2026 ledet av DTU Aqua. Verdikjeder og innovasjon innen bærekraftig fiske
  • Partner i Nordic Ocean Opportunity Project. Gjennomgang av maritim kapital i de nordiske landene. DOC utfører gjennomgang i Danmark
  • Deltakelse i InterReg-prosjektet SCI – “Skandinaviske Sirkulære Industri Parker”, ledet av Skagen Uddannelsescenter i perioden 2024-2026.
Facebook