"Østerfjord" sikret torsk til Fish & Chips. Foto Magnar Lyngstad

Denne uken kåret Storbritannia landets beste fish & chips. Norsk torsk sto på menyen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut hovedprisen da britene feiret nasjonalretten under National Fish & Chip Awards 2024.

Pressemelding fra Nærings- og Fiskeridepartementet

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

– Storbritannia er ett av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvit fisk. De siste årene har det vært flere utfordringer i verden rundt oss, brexit, pandemi og krig preger internasjonal handel. Både myndighetene og næringsaktører har jobbet for å bevare og styrke det tette samarbeidet og handelsrelasjonene med Storbritannia, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Spiser voldsomt mye fish & chips

Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes i britenes hurtigmatfavoritt. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

– De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport. 

De beste fish & chips aktørene kommer til Norge

Årets vinnere vil bli invitert til Ålesund for å lære mer om opprinnelsen til råvaren fra Norge. 

– Her får de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer. Når de er tilbake i Storbritannia kan de dele kunnskapen med sine kolleger og kunder, og med trygghet vite at de selger bærekraftig sjømat, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

 

Dette er The National Fish & Chips Awards

The National Fish & Chip Awards arrangeres av National Federation of Fish Friers. Det er en prisutdeling som hyller den britiske nasjonalretten og menneskene bak.

Onsdag 28. februar ble prisutdelingen arrangert for 36. gang.

Norge med «Seafood from Norway» er hovedsponsor.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut to priser; hovedprisen til Storbritannias beste take-away og prisen for bærekraft og miljø, som løfter frem aktører som leder an i arbeidet med bærekraftige løsninger i næringen.

Nominerte aktører kan vinne priser i flere kategorier, som Årets unge Fish Frier, eller Beste mobile operatør. Vinnerne kan smykke seg med tittelen som Storbritannias beste Fish and Chips-produsenter.

 

Fiskeri- og havminister Myrseth fikk også prøve å lage fish and chips. Foto NFD
Den lille familiebedriften Ship Deck tok førsteplass og vant hovedprisen «Beste Take-Away». Foto NFD
Det var sterke følelser i sving hos vinnerne. Foto NFD

LES OGSÅ:

Facebook