Emerald er en svært avansert frysetråler som skal fiske pelagisk fisk, hvitfisk og reker. Foto Cosmos Trawl, Hirtshals
Den færøyske frysetråleren Emerald ankom Færøyene 12. juli, etter noen få dagers stopp i Hirtshals. Tråleren er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund.

Det er det færøyske rederiet PF Havborg som har fått bygget tråleren som ifølge fiskur.fo har en prislapp på cirka 400 millioner danske kroner (610 million norske kroner). Rederiet har i tillegg til nybygget den 30 år gamle, 70 meter lange fabrikktråleren Enniberg.

I Hirtshals ble det tatt om bord tråler hos Cosmos Trawl. Tråleren har en lengde på 87.40 meter og bredde på 18 meter er bygget og rigget for å fiske med trippeltrål.

Fartøyet ble sjøsatt ved Tersan i mai i fjor. Ifølge Skipsteknisk AS har den lugarer til et mannskap på opptil 40, samt sykelugar.

Fryserommet for fryst fisk er på hele 2250 kubikkmeter. I tillegg er det rom for lagring av 500 kubikkmeter fiskemel og tanker for fiskeolje med kapasitet på 80 kubikkmeter. Fabrikken har filetlinje, linje for sortering, koking og pakking av reker og fiskeoljefabrikk.

Emerald stoppet i Hirtshals for å ta ombord trålutstyr hos Cosmos trawl før kursen ble satt mot Færøyene. Foto Cosmos Trawl

Stor frysekapasitet

Om bord er det Teknotherm AS som har installert frysesystemet. Dette har automatiske platefrysere og tunnelfrysere for produkter som fryses IQF, med en samlet kapasitet på cirka 100 tonn med fiskeprodukter per døgn. Fryste produkter vil bli lagret i fryserommet med temperatur på – 30 grader Celsius. Kjølemedium i fryseanlegget er ammoniakk.

Hovedmotoren har en ytelse på 7300 kW. Emerald var opprinnelig planlagt overlevert i siste kvartal i fjor, men har blitt et godt halvt år forsinket.

LES OGSÅ:

Pelagisk tråler bestilt ved Westcon

Elektriske vinsjer og tromler

På dekk er det en omfattende pakke med tromler og vinsjer levert av Seaonics AS. I tillegg til fire 55 tonn nettromler, en 29 tonn nettrommel med kapasitet på to ganger 13 kubikkmeter, tre 30 tonn Gilsonvinjser, en splittrommel, ti 22 tonn sweep line vinsjer, fortøyningsvinsjer og mange andre vinsjer og tromler. Dette er sannsynligvis en av de største og mest komplette pakkene levert av Seaonics.

Tekst Terje Engø

terje@fiskerimagasinet.no