Fartøyet ble sist torsdag skjøtet over til Ligrunn AS. Men det skal mer til før navnet er endret. Dette bildet er tatt tidlligere i dag, mandag. Foto Terje Engø

Det shetlandske rederiet Fiskebas Fishing Co. Ltd i Lerwick på Shetland har solgt den pelagiske tråleren «Antarctic II». Den er kjøpt av Ligrunn AS som er en del av Liegruppen AS på Lille-Sotra utenfor Bergen.

.

Av Terje Engø

Epost: terje@fiskerimagasinet.no

Det er Liegruppen Fiskeri AS som eier Ligrunn AS, og som også eier Libas AS. Bak Liegruppen AS står Liegruppen AS. Selskapet har også et fiskefartøy under bygging ved skipsverftet Cemre i Tyrkia. Dette fartøyet skulle etter planen ha vært fiske i straks et par år, og med navnet «Ligrunn».

Artikkel fortsetter under annnonse

"Antarctic II" er bygget ved Flekkefjord Slipp og Maskinverksted i 2004. Foto Terje Engø

Forsinkelse ble forverret av brann

Rederiet fikk forhåndstilsagn om utskiftingstillatelse for tidligere «Ligrunn» (H-2-F) i mars 2020. 13. oktober 2022 brøt det ut brann i nybygget som ble påført store skader. Verftet opplyste da at om ting gikk som planlagt, så skulle «Ligrunn» være klar for overlevering 30. november i år.

Utskiftingstillatelsen gjaldt i utgangspunktet i to år til 4. mars i fjor, men ble i september 2020 forlenget til 31. desember i fjor. Som følge av brannen ble det søkt om ytterligere forlenging av den generelle utskiftingstillatelsen, noe som ble gitt frem til 30. november i år.

Forsinkelse på et par år

Ifølge kontrakten med Cemre skulle «Ligrunn» leveres 22. februar i fjor. I mars 2021 fikk rederiet tillatelse til å bruke «Libas» som leiefartøy til å ta «Ligrunn» sine kvoter. Denne tillatelsen er siden forlenget og går nå ut 30. november.

Det er på denne bakgrunn rederiet har valgt en ny, og sikkert fordyrende løsning. Alternativet til å søke om ervervstillatelse for «Antarctic II» var å plutselig stå uten mulighet til å fiske kvotene til «Ligrunn» i påvente av at det nybygget ble ferdigstilt.

En solid og kraftig tråler

«Antarctic II» er tegnet av Skipsteknisk AS i Ålesund, og bygget ved Flekkefjord Slipp & Maskinfabrikk i 2004. Fartøyet som sist ble ombygget i 2017, har en lengde på 69,70 meter og bredde på 13,50 meter. Hovedmotor er en BHP MAK 9M32C som yter 5875 hestekrefter.

«Ligrunn» er neppe i fiske før neste år

Fartøyet har i noen uker ligget i Skagen, og er nå i Thyborøn for å bli modernisert og tilpasset rederiets behov. Når tråleren er klar for fiske kommer den blant annet til å være utstyrt med avanserte tråldører fra Thyborøn Trawldoor. Etter det Fiskerimagasinet forstår har Thyborøn Skibs & Motor fått hovedansvaret for å bygge om og å rigge fartøyet.

«Antarctic II» ble formeldt overtatt av Ligrunn AS torsdag sist uke. Det er skipsmeglerselskapet Atlantic Shipping A/S i København som har stått for salg og kjøp av fartøyet.

Nybygget skiftet navn fra «Ligrunn» til «Liafjell»

Cemre sin nettside står ikke «Ligrunn» lengre oppført som fartøy under bygging. Derimot står det nå «Liafjell». Dette er samme fartøy som etter planen skulle blitt «Ligrunn». Men forsinkelsen på snart to år har gjort at en ny løsning har blitt funnet i samarbeid mellom verft og rederi.

LES OGSÅ:

Westcon bygger om 118 meter lang tråler

"Antarctic II" er bygget ved Flekkefjord Slipp og Maskinverksted i 2004. Foto Terje Engø
Når "Antarctic II" er klar til å fiske som "Ligrunn" skal det etter det Fiskerimagasinet forstår henge fjernstyrte tråldører fra Thyborøn Trawldoors på hekken. Foto Terje Engø
Det er et solidt og stort pelagisk fartøy som "Ligrunn" blir skiftet ut med. GA-tegning Skipsteknisk
Facebook